Topping A50

Acest produs a fost oferit pentru recenzie de catre AVMall.ro.

E posibil ca pe unii sa-i plictisesc deja, acesta fiind a treia recenzie la rand cu un produs de la Topping, dar acest lucru se intampla pentru ca aceste produse sunt noi pe piata. S-a generat ceva interes pe internet pentru produsele Topping asa ca sunt si eu curios de ce. In aceasta recenzie ma uit la Topping A50 care e un amplificator mic, dragut si puternic oferind 2W in 32 de ohm. Initial am crezut ca poate fi fratele mai mic a lui A90 dar s-a dovedit a nu fi inrudit cu A90.

CONSTRUCTIE

Imi place foarte mult design-ul lui A50 pentru ca e mic, simplu, fara margini ascutite, cu butoane bine gandite si se simte solid. E mic cat un hard disk portabil asa ca daca esti genul care pleaca cu amplificatorul in concediu A50 e perfect. Ce vreti sa ziceti, ca nu sunt persoane care fac asta? Ati fi uimiti. E facut dintr-o singura bucata de aluminiu si acest lucru iti da senzatia de calitate. In partea frontala avem un buton de pornire-oprire care e activat printr-o apasare lunga iar o apasare scurta schimba gain-ul de la 0 la 9 db asa ca aveti grija sa nu apasati din greseala. Saltul este destul de mare incat poate crea neplaceri. Ce imi place e ca are o forma concava ceea ce permite degetului sa se aseze bine pe buton. Aceeasi forma concava o are si potentiomentrul de volum ceea ce reprezinta un avantaj in manevrarea lui deoarece unitatea e foarte scunda si un potentiometru de dimensiuni mai mari nu ar fi incaput. Asa ca s-a ales forma aceasta pentru a plasa varful degetului mare pe el si cu degetul aratator si mijlociu se roteste. Mi se pare o solutie ingenioasa in lipsa spatiului. In rest avem 2 porturi single ended si unul balansat: 6,3 mm, 3,5 mm si respectiv 2,5mm. Aici cred ca Topping a facut o alegere gresita. Mai bine mergeau pe varianta de 2 porturi, cel single ended de 6,3 mm si unul balansat de 4,4 mm. Pe 6,3 mm putem oricand folosi un adaptor pentru 3,5. Dar 2,5 mm e din ce in ce mai putin folosit pentru ca i-a luat locul cel de 4,4 mm. In spate avem intrarile RCA cat si iesiri RCA pentru a fi folosit ca preamplificator si alimentarea.

TEHNOLOGIE

Ce mi-a ridicat spranceana citind specificatiile a fost ca are control de volum digital. Potentiometrul citeste pozitia si seteaza volumul electronic. Acest lucru are avantajul unui echilibru perfect intre canale chiar si la nivele de volum foarte mici. Topping a folosit New Japan Radio JRC1195 pentru volum si pentru alimentare a folosit op-amp-uri LME49720 si AD8397. Ce e interesant e ca Topping a pus aceste doua op-amp-uri pe pini astfel incat pot fi schimbati. Puterea este surprinzator de mare pentru un amplificator atat de mic. Pe balansat, adica pe portul 2,5 mm avem 2,2 W in 32 de ohm. Eu nu stiu alt amplificator la pretul asta care sa ofere o asemenea putere. Pe porturile single ended avem o injumatatire a acestei valori adica 1,1 W in 32 de ohm. N-as numi 1,1 W indeajuns pentru toate castile dar pentru o buna parte din ele este. Oricum, recomand folosirea portului balansat pentru headroom.

SUNET

L-am imperecheat cu M15 si D90 MQA (Ak4499) si Topping E30 (AK4493) si Meze Empyrean si FiiO FH7. Pentru o comparatie intre amplificatoare am folosit Topping A90 si NuPrime HPA-9. Nu sunt amplificatoare entry level ca A50 pentru o comparatie mai corecta dar A90 este referinta mea asa ca voi observa imediat diferentele cu el iar HPA-9 este pentru diversitate in acest caz, pentru ca el e de obicei folosit pentru a compara DAC-uri.

Tonalitatea lui este usor in V. Am auzit cam 2 db peste neutru in zona frecventelor joase si cam la fel in zona mediilor inalte si a inaltelor. Mediile joase au o prezenta mai mica datorita tonalitatii in V cam pana la 2KHz. Dupa 2-3 KHz se simt cei ~2 db in plus. De aici pot extrage ca A50 nu este inrudit cu A90. Ma asteptam, sincer, sa fie mai neutru, dar nu e. Ar fi fost interesant ca Topping sa ofere ceva transparent la un pret de entry level. Poate alta data. In orice caz, aceasta tonalitate in V nu este exagerata, e facuta cu bun gust si va fi placul acelora care nu cauta neutralitatea absoluta. In comparatie cu A90 pe piese de la Antimatter mi-a placut ca am avut un bas mai pronuntat pentru ca merge numai bine cu acest gen de muzica. Un exemplu care arata diferenta de nivel pe medii poate fi regasit in piesa Pink Floyd – Shine on You Crazy Diamond (1-5) de la minutul 6:30 pana la 7:30 unde acea chitara electrica scurta se aude mult mai putin pe A50. Apoi, alte exemple pot fi gasite in vocile masculine ale caror prezenta e mai mica dar nu cu foarte mult. Nu consider A50 ca fiind „bright” dar parca e totusi la limita, lucru bun, zic eu. Din cand in cand am simtit ca inaltele au un pic de „glare” dar nefiind atat de evident sau prezent poate fi trecut cu vederea de unii. In comparatie cu HPA-9, basul lui A50 e cam la acelasi nivel, insa mediile de pe HPA-9 nu sufera de o prezenta mai mica si s-a auzit destul de bine acest lucru in comparatii directe.

Scena e ok, nici prea mare, nici prea mica, asa ca ma declar multumit. Nu e holografica ca pe A90 dar e decenta. Pentru un amplificator in aceasta categorie de pret se descurca bine cu redarea detaliilor sau capacitatii DAC-ului dar desigur se poate mai bine. In comparatie cu A90 am simtit ca A50 imi ascunde un strat de detalii dar era de asteptat. E un pic absurd sa le compar, dar A90 fiind referinta mea, toate amplificatoarele vor fi comparate cu el.

A50 a alimentat Empyrean bine pe high gain (+9 db) cu rezerve de volum pe single ended. Nu am un cablu pentru Empyrean cu o terminatie de 2,5 mm asa ca nu le-am testat in aceasta configuratie. Dar castile FH7 le-am putut testa pe 2,5 mm cat si pe 3,5 mm si A50 are foarte multa putere pentru ele. Daca nu ai casti cu pretentii de putere foarte mare sau cu impedante extrem de mari (600 ohm) nu cred ca vei avea probleme cu puterea disponibila. Considerand ca 2W gaseam acum 2 ani pe amplificatoare de 3000-4000 de lei, sa gasim acum la 850 de lei e o schimbare mare in piata.

CONCLUZII

Topping A50 mi-a placut per ansamblu, fiind mic si puternic, ideal pentru cineva care nu are spatiu sau nu dispune de un buget mai mare. Considerand performantele lui si pretul are un singur competitor real si anume FiiO K5 PRO care foloseste tehnologii similare si ofera si un DAC pentru 100 de lei in plus, dar puterea este mai mica, de 1,5 W.

A50 poate fi un prim amplificator grozav pentru cei care asculta muzica la casti sau doresc sa exploreze ascultatul la casti. Cred ca ar fi o combinatie buna cu DAC-ul din aceasi serie D50s si poate o alimentare liniara.

PROCONTRA
Constructie buna si dimensiune micaCompetitia ofera si DAC inclus in categoria aceasta de pret
Putere multa pentru dimensiunile lui
Tehnologia

Galeria foto poate fi gasita aici.


Playlistul meu de testare poate fi gasit aici.


Scor
 • 8.5/10
  Valoare - 8.5/10
 • 8.5/10
  Constructie - 8.5/10
 • 8/10
  Putere - 8/10
 • 7.5/10
  Sunet - 7.5/10
8.1/10