NuPrime Omnia WR-1

Acest produs a fost oferit pentru recenzie de catre AVMall.ro.

Aproape ca nu mai poti vorbi astazi despre audiofilie fara sa vorbesti de streaming, Roon, retelistica si servere media. Daca ai dat de gustul serviciilor de streaming sigur ti-ai pus intrebarea care e cel mai eficient mod de a le integra in sistemul tau. Exista solutii integrate direct in amplificatoare, exista pana si dac-uri care au aceasta functionalitate. Dar ce faci cand nu ai niciuna? Poti adauga un streamer, desigur. Exista streamere pentru orice buget, de la cateva sute de euro la mii si mii de euro. Astazi vorbim despre o solutie care nu goleste buzunarul.

NuPrime Omnia WR-1 este streamer-ul entry level de la NuPrime, compania americana care a scos pe piata de-a lungul anilor produse premiate precum DAC-10(H). NuPrime ofera si un server media cu functii de streamer numit S1, dar astazi vorbim despre varianta mica care se poate conecta si la S1.

CONSTRUCTIE SI TEHNOLOGIE

WR-1 e construit din metal, de culoare gri inchis, noua culoare a produselor NuPrime. In trecut aveam de ales intre negru si argintiu pentru produsele companiei americane dar cu noua generatie avem la dispozitie doar gri inchis. Mie imi place culoare pentru ca e un compromis intre negru si argintiu. In fata avem receptorul IR, un ecran ce ne afiseaza modul de functionare si alte informatii folositoare si control de volum digital in 99 de pasi. In spate avem porturile pentru antenele WiFi si bluetooth, o iesire de linie RCA, o iesire coaxial, o intrare optica, o intrare RCA, o intrare RJ45 si una USB.

Iesirea coaxiala e interesanta deoarece ne permite sa iesim cu semnalul digital catre un dac. Suntem limitati la 16/44.1 datorita dorintei de a avea o exprienta fara probleme intr-un scenariu multi-room, conform producatorului. Macar avem aceasta posibilitate. E pacat ca nu putem face asta cu o iesire USB precum Auralic Aries Mini, dar ma multumesc si cu atat.

Daca va intrebati ce cauta o intrare RCA la un streamer sa stiti ca intrebati bine. Si eu m-am intrebat si dupa putina documentare am aflat la ce foloseste. Intr-un sistem multi zone putem transmite semnalul wifi/de retea de la un WR-1 la alt WR-1. Daca intr-o camera avem un echipament complet analogic dar vrem totusi sa cante si in alta camera, legam echipamentul analogic la WR-1 din aceasi camera si apoi transmitem semnalul catre alta camera echipata si ea cu un WR-1. Sunt constient ca semnalul analogic va fi digitalizat si apoi transformat inapoi in analogic, dar e o solutie pentru astfel de cazuri.

Intrarea USB o putem folosi pentru stick-uri de memorie de pana la 32GB.

In pachet avem, pe langa unitate, o telecomanda, un cablu RCA, un cablu RCA-Jack 3,5mm si alimentarea. Vazand ca pot folosi un port USB de la PC am decis sa il alimentez asa dar s-a dovedit a fi o experienta neplacuta deoarece WR-1 este foarte sensibil la zgomotul generat de PC. Cred ca e cel mai sensibil echipament incercat de mine. In final l-am conectat la priza cu transformatorul lui si s-a lasat linistea. Va recomand sa folositi o alimentare curata (o baterie externa sau ifi micro iUSB) sau sa folositi solutia de alimentare din pachet.

UTILIZARE

WR-1 necesita o aplicatie pentru a fi controlat si se gaseste si in App Store si in Google Play. Am incercat ambele variante si am descoperit ca varianta Android se misca mai repede dar are un bug care face aplicatia sa se inchida, in timp ce varianta iOS este stabila dar functioneaza putin mai incet.

In cadrul aplicatiei putem sa ne conectam la WR-1, sa-l denumim, sa ne conectam la serviciile de streaming si radio online, sa accesam muzica de pe stick-ul de memorie sau sa setam ce input vrem sa folosim.

In ceea ce priveste serviciile de streaming, cele mai importante si relevante pentru Europa sunt: Tidal, Spotify, Deezer si Quobuz. Putem sa ascultam radio online cu TuneIn si IHeartRadio. Spotify poate fi folosit doar cu Spotify Connect ceea ce inseamna ca folosim aplicatia Spotify pentru a asculta muzica dar alegem din meniul aplicatiei sa fie redata muzica pe WR-1. Daca ati mai folosit Spotify Connect stiti la ce ma refer.

In JRiver, WR-1 apare ca echipament disponibil si il putem selecta ca output, deci avem posibilitatea de a lucra cu solutii DLNA. Mai merita mentionat ca se foloseste de protocolul AirPlay si poate primi semnal Bluetooth. In Roon apare imediat la setarile de sunet la sectiunea AirPlay asa ca putem transmite semnal de calitate CD prin AirPlay din Roon. Pe Bluetooth avem posibilitatea de asculta la calitate AptX HD.

Pe mine m-a interesat foarte mult posibilitatea de a face streaming cu Tidal asa ca mi-am conectat contul si am inceput navigarea. Aplicatia ofera o navigare clasica in Tidal, avand sectiunile cunoscute de New, Rising, Discovery, Playlists si Genres. Sub meniul My Music avem toate albumele, piesele si playlist-urile favorite. Navigarea in liste lungi de mii de albume sau mii de artisti e rapida pentru ca se foloseste de „lazy loading”. Ce lipseste cu desavarsire sunt modalitatile de sortare sau o navighare verticala pe baza de litera. Artistii, albumele si piesele sunt sortate alfabetic in ordine crescatoare. Ce imi place este ca atunci cand folosesc un serviciu de streaming sau radio online ecranul de pe streamer afiseaza artistul, piesa si o bara de progres al piesei. Daca nu folosesc un serviciu de streaming dar folosesc o intrare fie ea fizica fie wireless (AirPlay sau BT) ecranul afiseaza aceasta intrare fara alte detalii.

Conform datelor producatorului WR-1 ar trebui sa se conecteze la solutii de tip NAS dar eu nu dispun de una asa ca m-am rezumat la testarea portului USB atasand un stick de 32 de GB cu muzica. Am copiat cateva albume flac, mqa, dsd si aac. Cu exceptia fisierelor DSD, WR-1 a putut reda orice. Problema este ca muzica de pe stick este afisata intr-o lista ordonata alfabetic. Nu avem grupare pe albume sau citire de metadate (decat la fisirele aac). Eu nu m-as baza pe aceasta functionalitate si din cauza aplicatiei si din cauza limitei de 32 GB. Poate va intrebati de ce nu putem atasa un hdd extern. Pentru ca NuPrime ofera S1, varianta de server pentru un asemenea scenariu.

Indiferent de intrare sau iesire WR-1 a fost stabil, neavand situatii in care am pierdut semnalul.

Telecomanda are un buton special numit Loudness care are functii multiple. Primele 3 apasari ale butonului trece WR-1 prin 3 variante de EQ numite Loudness 1, 2 si 3. Conform celor de la NuPrime aceste setari adauga caldura si impact in loc de un sunet mai tare. Diferentele intre nivele sunt foarte mici si se aplica o reducere de volum considerabila. Eu nu consider aceste profile o imbunatatire a sunetului. Defapt nici celelalte setari de eq (rock, jazz, pop, classical) ce urmeaza dupa cele 3 nivele de loudness nu m-au impresionat. Prefer profilul FLAT la orice ora.

SUNET

WR-1 foloseste un chip ESS ES9023. Folosind iesirea RCA conectati la un amplificator vom auzi dac-ul intern al streamer-ului. Sunetul e acceptabil, ca pe un dac entry level, nefiind impresionat intr-un fel sau altul. WR-1 ofera un sunet decent, usor cald, fara probleme in vreo zona a frecventelor. Pentru cine nu are un dac solutia aceasta e acceptabila. Diferenta se poate obtine folosind un cablu coaxial conectat la dac extern. Aici putem profita de capacitatile dac-ului extern, dar cu limita mentionata mai sus de 16/44.1. Conectand Topping D90-ul la streamer folosind coaxial m-am bucurat de ce ofera dac-ul meu preferat. Pentru performante mai bune folosind coaxial NuPrime ne ofera S1 cu care putem atinge 24/192 pe coaxial.

CONCLUZIE

WR-1 e o solutie rapida si simpla pentru cei care vor un streamer fara prea multe pretentii de la dac-ul intern. Intr-un scenariu multi-room mi se pare interesant pentru ca se pot conecta intre ele (pana la 8 maxim). Sta bine la capitolul conectivitate, desi mi-as fi dorit un port usb pentru un dac extern. Se instaleaza usor si aplicatia e usor de folosit. Cred ca ar fi interesant de testat impreuna cu S1. Poate pe viitor.

PROCONTRA
Constructie bunaLipsa USB
ConectivitateSunetul putea fi mai bun
Oferta buna de servicii de streaming
Stabilitate WiFi

Galeria foto poate fi gasita aici.


Playlistul meu de testare poate fi gasit aici.

Scor
 • 8/10
  Valoare - 8/10
 • 8.5/10
  Constructie si functii - 8.5/10
 • 8.5/10
  Servicii de streaming - 8.5/10
 • 7/10
  Aplicatie - 7/10
 • 9.5/10
  Stabilitate Wireless - 9.5/10
 • 7/10
  Sunet prin dac-ul propriu - 7/10
8.1/10