NuPrime Hi mDAC

Acest produs a fost oferit pentru recenzie de catre AVMall.ro.

Asteptam demult acest produs. Poate stiti sau nu, dar sunt fan NuPrime. M-au cucerit cu sunetul lor concentrat pe medii (voci si chitari pe DAC-9), cu scena larga si cu nivelul foarte clinic al lui DAC-10 (H).

Echipa NuPrime nu s-a axat in trecut pe mobilitate asa ca am ascultat produsele lor acasa la birou. Dar acest lucru s-a schimbat cu introducerea noului Hi mDAC, primul combo dac/amp portabil desenat de americanii de la NuPrime. Hai sa vedem daca e in stare sa ma incante la fel ca fratii mai mari.

CONSTRUCTIE

E construit din metal cu o fata peste care s-a aplicat un panou din sticla. In partea de sus avem iesirea jack 3,5 mm, in partea de jos avem portul USB Type C iar in stanga avem butoanele de control al volumului. Chiar daca exista semnele + si – imprimate langa butoane, mDAC nu poate fi operat fara a te uita la el pentru ca nu are indicatoare tactile pe butoanele de volum. Ii lipseste un buton de pornire, ea facandu-se odata cu alimentarea prin USB moment in care se aprinde un led sub panoul de sticla. Nu avem un indicator al sample rate-ului, al volumului si nu e echipat cu bluetooth. E un dac/amp clasic. Este usor si compact, de dimensiunile unui stick USB. Cutia lui este mica si contine produsul impreuna cu un cablu USB Type A la USB Type C. Nu avem cabluri OTG in pachet ceea ce mi se pare o omisiune cam mare. Ce-i drept, nici competitia directa nu ofera. Fiind atat de mic si usor este ideal pentru uzul mobil. Un cablu OTG USB Type C la USB Type C ar fi multumit multa lume. Utilizatorii de iPhone trebuie sa foloseasca cablul Camera Connection Kit, dar acest lucru nu e o noutate pentru ei.

Design-ul se incadreaza in limbajul NuPrime asa ca avem de-a face cu margini ascutite (dar nu taioase) si o forma dreptunghiulara. Iar culoarea pare sa fie cea de pe generatiile noi de produse (vezi NuPrime Alita).

TEHNOLOGIE

Spre deosebire de celelalte modele NuPrime, avem de a face cu un chip CS43131 de la Cirrus Logic ce poate decoda PCM 32/384 si DSD 256. Recunosc ca alegerea chip-ului m-a speriat initial pentru ca am crezut ca va indeparta produsul de „sunetul casei”, dar nu a fost sa fie asa, spre bucuria mea.

NuPrime nu comunica puterea de iesire dar din teste pot spune ca alimenteaza FiiO FH7 la fel de bine ca FiiO BTR5 deci ne putem astepta la o valoare oriunde intre 50 si 80 mW in 32 de ohm pe single ended.

Nu avem o baterie interna pentru ca nu e nevoie, neavand Bluetooth. Toata puterea necesara este extrasa prin portul USB de la PC sau telefon.

Setup testare

Am ascultat mDAC-ul legat la PC (Roon), la iPhone (folosind cablul Camera Connection Kit) si la un telefon cu Android (folosind un cablu OTG USB Type C – USB Type C) ascultand muzica prin aplicatia TIDAL.

Castile folosite au fost FiiO FH7 si Meze Empyrean, doua dintre modelele de top in categoria lor (iems si over ear). Pot spune din start ca incercarea de a asculta cu Empyrean nu a fost una reusita pentru ca nu ofera destula putere pentru casti over ear. Asa ca m-am concentrat mai mult pe FH7.

In teste am observat un aspect pe care vreau sa-l mentionez pentru ca m-a incetinit putin. Unitatea are nevoie ca 2 conditii sa fie indeplinite pentru a fi pornita: alimentarea prin USB sa fie conectata si cablul de casti introdus in unitate. Cand schimbam castile intre mDAC si BTR5, mDAC disparea din lista de dac-uri disponibile in Roon. Banuiesc ca acest lucru a fost gandit pentru a nu consuma bateria telefonului. Insa, in momentul in care sincronizez o piesa pe 2 dac-uri in acelasi timp, apare problema. De aici extrag ca mDac e gandit pentru utilizatorii mobili.

SUNET

In descrierea sunetului voi face comparatie cu Fiio BTR5 care este principalul competitor.

Este imediat clar ce anume din suntetul de casa a celor de la NuPrime a fost implementat pe mDAC: scena mare. Ea e lucrul care va vinde acest produs daca ma intrebati pe mine. Si cum eu ador o scena mare, am fost, evident, incantat.

Datorita scenei mari intrumentele resprira mai mult, exista clar mai mult loc pentru ele si nici unul nu se simte aproape de ascultator. Dupa cateva minute de ascultare pe mDAC trecerea la BTR5 a fost ciudata din anumite puncte de vedere pentru ca m-am obisnuit cu acea imprastiere de instrumente si acum le auzeam aproape, devenind parca prea intime.

Ce nu as fi vrut sa fie la fel de imprastiate sau departate sunt vocile. Cred ca vocile sunt punctul slab al lui mDAC. Ascult cam 50% din timp Progressive Rock unde vocile (in general masculine) joaca un rol important si le simt lipsa. In schimb, pe muzica care nu are voci sau care are putine voci mDAC exceleaza. Datorita scenei largi muzica simfonica si clasica a sunat excelent. Soundtrack-uri moderne precum Marcin Przybyłowicz – The Witcher 3: Wild Hunt sau Hans Zimmer – Interstellar au stralucit pe mDAC.

Tonalitatea e una destul de neutra, observandu-se clar o reducere fata de BTR 5 pe toate frecventele. Am putea spune ca e facut sa semene cu DAC-10 exceptand aspectul analitic regasit pe modelul mentionat. Asadar, tobele, chitarile electrice, vocile, trompetele si cinelele vor suna mai putin pronuntat in comparatie cu BTR5.

Extragerea de detalii este buna dat fiind pretul si categoria acestui produs. Defapt nu am observat diferente notabile intre mDAC si BTR5. mDAC a reusit sa extraga chitarile acustice venite din toate directiile de pe The War on Drugs – Thinking of a Place si s-a descurcat si cu multitudinea de straturi de pe The Midnight – Days of Thunder.

Alt aspect interesant pe care l-am descoperit este ca e mai iertator cu inregistrarile de o calitate mai slaba. Lucru care poate fi si bun si rau in functie de nevoile si preferintele fiecaruia.

Un test de pozitionare spatiala arata ca mDAC poate reda mai bine pozitionarea frontala si tranzitia dintre laterale spre fata in comparatie cu BTR 5 care se cam pierde la partea frontala.

Nu am casti cu impedanta mai mica de 16 ohm asa ca nu pot spune cum se comporta cu casti foarte sensibile dar cu 16 ohm + nu aud niciun zgomot de fundal.

CONCLUZIE

Hi mDAC e un dac/amp portabil ce se potriveste persoanelor care prefera un produs compact si usor, considerand ca va atarna de telefon. Este mai mic decat BTR5 sau oricare DragonFly de la AudioQuest. Daca asculti muzica clasica, jazz, anumite subgenuri din edm (ambiental, techno, synthwave), folk, acustica atunci mDAC ti se potriveste. Daca asculti rock, blues, pop, hip hop, r&b intensitatea putin redusa a vocilor s-ar putea sa te indrepte spre alt produs.

PROCONTRA
Dimensiuni, greutate, calitatea constructieiLipsa cablurilor OTG
SpatialitateaLipsa indicatoarelor tactile pe butoanele de volum si a afisajului volumului
Grozav pentru muzica simfonicaLipsa intimitatii vocilor

Galeria foto poate fi gasita aici.


Playlistul meu de testare poate fi gasit aici.


Scor
 • 8/10
  Valoare - 8/10
 • 6/10
  Optiuni si setari - 6/10
 • 8/10
  Sunet - 8/10
 • 8/10
  Constructie si accesorii - 8/10
 • 9/10
  Zgomot de fundal - 9/10
7.8/10