Auralic Altair G1

Acest produs a fost oferit pentru recenzie de catre AVMall.ro.

Altair G1 e un „jack of all trades” in lumea audiofila. O regula nescrisa a acestui hobby spune ca sistemul trebuie sa fie compus din componente separate, nicidecum dintr-o cutie care sa le faca pe toate. Motivul? E putin probabil ca acea cutie sa le faca pe toate bine. Aceasta regula nu se aplica in cazul lui Auralic Altair G1. Este un dac foarte bun, un streamer la fel de bun, un preamplificator si amplificator de casti. Daca partea de amplificare de casti nu e chiar la inaltime, celelalte sunt. Dar vom vorbi despre asta mai tarziu.

Important de retinut este ca Altair G1 poate fi achizitionat cu un SSD intern de 2 TB sau fara. Daca nu se opteaza pentru varianta cu spatiul de stocare inclus, se poate adauga dupa achizitionare deschizand unitatea si instaland propriul SSD.

CONSTRUCTIE

Unitatea e construita in intregime din aluminiu si panourile sunt destul de groase adaugand la greutate, aceasta fiind de 6,8 Kg. Asadar, nu vorbim de o unitate usoara. Sursa liniara inclusa adauga si ea destula greutate. In ceea ce priveste materialele, butoanele sau intrarile si iesirile pot spune ca sunt de calitate. La manevrare senzatia este aceea de produs premium. Finisajul este unul mat care atrage foarte usor amprentele sau scamele, dar cum va fi in mare parte controlat prin aplicatia proprie nu vad acest lucru ca fiind o problema.

In fata avem o iesire de 6,3 mm pentru amplificarea de casti, un ecran color de 4” si un buton rotativ pentru controlul de volum si navigarea in meniu.

In spate avem o serie de intrari, iesiri si 2 antene wireless pentru WiFi si Bluetooth. Intrari: RJ45, USB A pentru atasarea unui hdd extern, USB cu propria alimentare pentru DAC, optical, coaxial si AES. Iesiri: XLR si RCA.

TEHNOLOGIE

In interiorul unitati avem cateva componente interesante. Pe langa chipul excelent ESS 9038Q2M care poate reda pana la 384Khz/32 biti si DSD512, avem si propriul sistem de streaming numit Tesla. Auralic a dezvoltat toata tehnologia acestei componente de streaming si a adaugat si 1GB de memorie cache. Amplificatorul de casti din interior se bazeaza pe 2 OpAms de la Oppo. Nu avem date oficiale despre puterea de iesire al acestui amplificator, insa stim impedanta care e de 5 ohm, ceea ce va permite utilizarea majoritatii iem-urilor. Cei cu iems extrem de sensibile (1 ohm) ar putea avea ceva probleme dar aceste iem-uri sunt rare. Chiar daca nu cunoastem oficial puterea de iesire estimarea mea bazata pe comparatia cu alte amplificatoare este de 750 mW in 32 de ohm. Nu e un numar foarte mare dar nici foarte mic. Pentru Meze Empyrean ofera minimul de putere pentru o experienta placuta. Nu as depuncta Auralic din acest motiv pentru ca amplificarea pentru casti este mai mult un bonus in acest produs, decat un punct central. Amplificari mai puternice exista pe alte modele de la Auralic. Controlul de volum este digital.

La capitolul wireless Altair G1 sta excelent oferind: AirPlay, Bluetooth, Roon Ready si Spotify Connect. Faptul ca e Roon Ready m-a cucerit enorm. Nu ma plang nici de faptul ca are AirPlay pentru ca am destule echipamente in casa care pot reda continut prin AirPlay.

In interiorul meniului intern sau din aplicatia proprie, numita LightningDS (disponibila doar pe iOS), putem seta resampling pentru orice sample rate de intrare si putem folosi un egalizator parametric, ceea ce e o raritate in astfel de echipamente si un lucru foarte bine venit.

Si lista de functii continua cu managementul bibliotecilor de muzica fie interne fie din retea (usb, network storage, servere DLNA, servere UPnP), adaugarea de servicii de streaming (Tidal, Quobuz, HRA, WiMP), radio pe internet, pornirea si oprirea functiei de control de volum si schimbarea de filtre (Precise, Dynamic, Balance si Smooth).

Spre deosebire de alte dac-uri, efectul filtrelor chiar se aude usor. Exista diferente mari intre Precise si Smooth. Precise este incisiv, analitic cu tranzienti rapizi iar Smooth e la polul opus. Fiecare filtru este dedicat unor anumite genuri muzicale. Daca asculti muzica rapida sugerez folosirea filtrului Precise. Daca asculti mai mult Jazz atunci sugerez folosirea filtrului Smooth. Altair G1 poate satisface preferintele unui public mai larg cu aceste filtre. Daca as compara cu al meu Topping D90 nu pot spune ca obtin diferente mari cu filtrele lui, deci am un singur tip de sunet cu D90. Altair G1 imi ofera mai multe.

STREAMING

Experienta de streaming a fost foarte placuta datorita vitezei de incarcare a pieselor. Din momentul apasarii butonului de redare piesa incepe sa cante intr-un timp sub o secunda, fie ca folosesc Tidal din aplicatia LightningDS fie ca folosesc Roon. Nu toate streamerele sunt la fel de rapide asa ca Altair G1 are o bila alba la acest capitol. In momentul in care streaming-ul a inceput pe ecranul de 4” este afisata imaginea albumului, titlul piesei si a albumului, o bara de progres, timpul scurs si timpul total al piesei. In cazul folosirii functiei Roon Ready logoul Roon este afisat in stanga ecranului.

Dupa ce m-am logat in contul de Tidal am gasit tot ce gasesc si in aplicatia oficiala (New, Recommended, Top 20, Exclusive, Masters, Tidal Rising, Tidal Discovery, My Mixes, My Favorites, My Playlists, Browse by Genre, Browse by Scene). Spre deosebire de Roon, LightningDS ofera My Mixes, o functie pe care o folosesc destul de des pentru a descoperi muzica.

M-am conectat si la serverul DLNA oferit de JRiver dar aici am intampinat o problema care se manifesta prin lipsa de imagini pentru unele albume desi biblioteca mea are o imagine pentru fiecare album. In rest, experienta de redare este identica cu celelalte moduri de streaming.

Pentru mai multe detalii legate de aplicatie si streaming poti viziona video-ul de la inceputul acestei recenzii.

SUNET

Pentru ca functia de streaming este poate cea mai importanta as vrea sa incep prin a spune ca nu am observat nicio diferenta de calitate intre a face streaming din aplicatia LightningDS folosind Tidal sau folosind aplicatia Tidal de pe PC si Altair setat in modul DAC sau streaming Roon versus Altair setat in modul DAC si redare din Roon. Acest lucru ma bucura pentru ca pot sa aleg modul meu preferat de functionare si am garantia calitatii sunetului.

In ceea ce priveste tonalitatea este una usor in V dar in stilul clasic chipurilor ESS mai spre neutralitate decat spre caldura. Am observat acest lucru pe toate dac-urile cu chipuri ESS. Alte aspecte des intalnite pe chipurile ESS sunt scena foarte larga si o senzatie de aerisire. Aceste aspecte sunt si ele prezente pe Altair G1. Impresiile ce urmeaza au fost formate folosind filtrul Precise pentru ca e cel care mi-a placut cel mai mult.

Acest filtru a permis DAC-ului sa fie analitic, plin de detalii si rapid. Lucruri care ma incanta foarte mult. Aceste abilitati sunt si cele pentru care personal detin un Topping D90 MQA cu care l-am si comparat. Am ramas surprins sa aud ca cele 2 dac-uri sunt aproape identice. Ambele chipuri sunt TOTL (top of the line) si era de asteptat sa avem performante similare dar nu ma asteptam sa fie atat de apropiate. Cu multa atentie se pot observa cateva diferente. Basul este usor mai putin evidentiat pe Altair si zona 6Khz se comporta la fel. Aceste diferente sunt foarte greu de auzit si necesita o atentie sporita si cum nu cred ca multa lume isi poate mentine aceasta atentie mult timp, diferentele devin insesizabile. Eu consider toate acestea ca fiind un lucru bun desi unii ar putea fi dezamagiti ca un DAC mai ieftin (desi 700 de euro nu e maruntis) tine pasul cu unul mai scump. Dar sa nu uitam ca Altair G1 este mai mult decat un DAC.

Pentru gusturile mele Altair G1 suna excelent oferindu-mi detalii cand am nevoie si relaxare cand o cer. De altfel, nici nu ma asteptam la mai putin pentru ca foloseste ESS 9038Q2M. Si cred ca performantele lui se datoreaza si sursei liniare.

CONCLUZIE

Cand am spus ca Altair G1 este „jack of all trades” nu am glumit. Are un DAC excelent, ofera streaming excelent (desi aplicatia se poate imbunatati), amplificator de casti decent, o multime de setari legate de procesarea sunetului, filtre, port USB curat si e construit ca un tanc.

Tinand cont ca este modelul entry level de la Auralic, deoarece Aries Mini a fost scos din fabricatie, sunt tare curios ce pot oferi modelele din gama superioara.

Pentru cine vrea o unitate „all in one” si nu e speriat usor de regula mentionata in deschiderea recenziei Altair G1 este un candidat demn de luat in seama.

PROCONTRA
Construit ca un tancAplicatia e doar pe iOS
Streamer foarte bunAplicatia poate fi imbunatatita
Sunet excelent
Sursa liniara
USB curat (filtrat)

Galeria foto poate fi gasita aici.


Playlistul meu de testare poate fi gasit aici.

Scor
 • 9/10
  Valoare - 9/10
 • 9.5/10
  Constructie si functii - 9.5/10
 • 9/10
  Servicii de streaming - 9/10
 • 8/10
  Aplicatie - 8/10
 • 10/10
  Stabilitate Wireless - 10/10
 • 9.5/10
  Sunet - 9.5/10
 • 8/10
  Amplificare - 8/10
9/10