Sennheiser HD 800

Sennheiser HD 800

Pentru a explica ce inseamna HD 800 trebuie sa va spun povestea lor. Cand inginerii de la Sennheiser s-au apucat de acest proiect nu li s-au impus limite de niciun fel (financiare sau de altfel), li s-a spus sa creeze cele mai bune casti dinamice. Si asta au facut. Au dezvoltat cel mai bun driver dinamic si pentru a-l acoperi au dezvoltat materiale noi, cei de la Sennheiser avand un laborator impresionant pentru dezvoltarea de materiale.

 

Constructia

Sennheiser HD 800 sunt casti deschise (recomandate pentru auditii acasa sau daca ai colegi intelegatori atunci si la munca), mari si confortabile. Defapt, sunt cele mai confortabile casti peste ureche pe care le-am testat. Pad-urile sunt facute din micro fibra care nu se incalzeste si nu transpira. Zona care inmagazineaza driver-ul este construita din plastic Leona, care are 60% fibra de sticla. Pe langa acest material mai este prezent si un mesh de otel inoxidabil care este transparent acustic. Banda pentru cap este din punctul meu de vedere cea mai slaba parte a constructiei acestor casti. Si asta deoarece mecanismul de ajustare nu fixeaza castile foarte bine. O miscare brusca de cap sau o manevrare simpla schimba ajustarea. Poate doar exemplarul meu face asa. Cablul este lung, din cupru fara oxigen si terminat cu conectori proprietari pentru fiecare casca. Chiar daca materialul exterior din care e facut cablul e de buna calitate, mi se pare prea lung si impractic. As fi preferat un al doilea cablu in pachet, mai scurt. De la lansare pana acum au aparut pe piata foarte multe optiuni pentru cablu, de la terti, asa ca aceasta problema se poate rezolva, desigur, cu bani.

Au cu siguranta un design care le deosebeste de celelalte casti de pe piata si nu e doar un exercitiu de design. Modul in care e amplasat driver-ul a necesitat o crestere a spatiului in care e inmagazinat. Precizia constructiei iti ofera o senzatatie ca tii in mana (sau pe cap) un produs de lux.

Una peste alta, constructia este foarte buna, neavand senzatia ca voi avea probleme pe viitor din acest punct de vedere.

Sunet

hd800frg.png

HD 800 pot fi descrise ca fiind analitice sau detaliate. Pentru asta le-am si cumparat. Pentru a asculta muzica analitic, deoarece exceleaza la acest capitol. Ele prezinta muzica intr-o spatialitate foarte mare, asa cum nu am auzit la nicio alta pereche de casti.

Nu sunt casti "fun", ele fiind extrem de sincere cu muzica. Castile "fun" nu pot oferi acuratetea oferita de HD 800. Acest aspect trebuie considerat daca vrei sa iti cumperi aceste casti deoarece, pentru unii, aceasta acuratete devine obositoare in cadrul unei sesiuni mai lungi de auditie. Eu personal nu ma satur de sunetul lor si nu m-am simtit obosit niciodata. Am ascultat si 8 ore continuu si nu m-am plans de nimic, decat ca trebuie sa dorm in loc sa ascult in continuare. Insa, daca totusi le simti obositoare le poti folosi impreuna cu un amplificator pe tuburi care le transforma intr-o pereche mai putin analitica.

Cum e prima auditie?

Magica. Separarea instrumentelor este evidenta imediat, atat de mult ca impreuna cu spatialitatea lor iti ofera o experienta emotionala. Tonalitatea lor este total diferita fata de ce am ascultat pana acum. Prima mea auditie a fost in magazinul celor de la AVStore.ro si am ramas atat de impresionat ca la nicio saptamana (de nedormit gandindu-ma la ele) le-am achizitionat. Asta nu inseamna ca sunt perfecte, avand cateva puncte slabe ce le descriu mai jos.

Bass-ul

Primul lucru pe care l-am observat este faptul ca nu e foarte prezent (se vede si din graficul frecventelor). Dar in acelasi timp, este precis, placut si nu te oboseaste. Eu am egalizat frecventele joase crescandu-le cu 3 db. Acum bass-ul e perfect. Ma indoiam ca voi putea asculta cu ele EDM dar nu au prezentat nicio problema, egalizate fiind.

Mediile

Mediile sunt pur si simplu perfecte. Nu am ce sa le reprosez, neavand ce sa egalizez la acest capitol. Majoritatea instrumentelor de percutie se regasesc in aceste frecvente si ele sunt redate excelent. 

Inaltele

La momentul achizitiei si cateva luni dupa, ele mi-au parut ca au inaltele un pic evidentiate dar nu deranjator. Dar intre timp am devenit sensibil la aceste frecvente si am observat si eu punctul slab al acestor casti. Multa lume se plange de varful de la 6-7Khz din GF (graficul frecventelor) si acum ma plang si eu. Este foarte suparator acest varf si in consecinta il egalizez cu -7db. Inaltele se linistesc imediat si devin din nou o pereche ce poate fi ascultata ore intregi fara oboseala. 

Lampi

Daca aveti posibilitatea va recomand sa le imperechiati cu un amplificator pe lampi. Eu le-am ascultat la Schiit Valhalla 2 si cu lampile incluse se reduce acel varf din zona 6-7KHz. Dar nu indeajuns, asa ca nu scapati de egalizare. In combinatie cu E88CC Gold de la Tesla am simtit o linistire si mai mare a inaltelor facandu-le mai calde. Nu trebuie sa va spun eu ca posibilitatile sunt nenumarate cand vine vorba de lampi, atat timp cat va tine buzunarul.

Rezumat

HD 800 sunt o pereche de casti de referinta. Audiofilii vor fi exterm de multumiti de ele, vanzarile si recenziile confirmand acest lucru. Trebuie sa mentionez ca fara un amplificator bun (exista combinatii bune) si sursa de calitate (muzica masterizata bine) vei avea o experienta neplacuta, ele neiertand greselile din muzica. Pentru mine ele reprezinta "end game"-ul. Si vor reprezenta asta pana cand voi avea si o pereche de Stax SR-L700 sau Focal Utopia. Probabil.

Testate pe Schiit Modi 2, Schiit Magni 2, Schiit Valhalla 2 (standard si Tesla E88CC Gold), iFi Audio Micro iDSD,  TIDAL HI-FI si playlistul audiofilului.

 

 

Audeze iSine 20 (Actualizat)

Audeze iSine 20 (Actualizat)

Evolutia unui audiofil

Evolutia unui audiofil