NuPrime DAC-10H

NuPrime DAC-10H

Acest exemplar a fost oferit de catre cei de la AVmall.ro si poate fi cumparat la pretul de 9090 de lei.

Voi incepe un pic diferit aceasta recenzie pentru ca sunt foarte impresionat de NuPrime DAC-10H. Incep prin a spune ca e un combo DAC/amp de birou al naibii de bun. In trecut am recenzat HPA-9 si uDSD de la NuPrime si le-am dat note bune, dar DAC-10H este ceva cu adevarat special. Sunetul DAC-ului imi aduce aminte de uDSD (posibil ca NuPrime sa prefere o anumita semnatura sonica), iar amplificatorul de casti este la mare inaltime, in moduri in care nici nu m-am asteptat, dar despre asta vorbesc mai jos.Specificatii

 • DAC (SABRE32 Reference ES9018K2M), 24 biti / PCM 384KHz, DSD256.

 • Amplificator casti cu putere de iesire de: 4,000 mW in 32 ohm, 3,200mW in 50 ohm si 1,600mW in 100 ohm, valori obtinute pe iesirea balansata.

 • 1 intrare digitala prin USB.

 • 2 intrari digitale coaxiale.

 • 2 intrari digitale optice.

 • 2 intrari analogice RCA.

 • 1 iesire analogica RCA.

 • 1 iesire analogica stereo XLR.

 • 2 iesiri analogice (1 X Jack 6,3mm si miniXLR).

 • THD+N: < 0.0003%

 • Greutate: 4,8 kg.


Constructie

E construit ca celelalte produse recenzare de mine de la NuPrime, adica foarte bine: materiale de calitate, butoane de calitate, totul e asezat bine la locul lui. Are un design industrial ce imi aduce aminte de HPA-9. Defapt acest limbaj de design este folosit in mai toate produsele lor. De data aceasta nu mai avem potentiometre si schimbatoare de pozitii si avem butoane clasice. Partea frontala este aproape dominata de o serie de butoane pentru a activa toate functiile. Recunosc ca imi place sa folosesc un potentiometru decat butoane de volum, deoarece ajung imediat la volumul dorit. Cu butoane clasice, dureaza secunde bune pana cand pot ajunge la volumul dorit. Cand unitatea nu este pornita aproape ca nici nu se observa seria de orificii din partea frontala care lasa ledurile sa straluceasca. Odata pornit, DAC-10H afiseaza nivelul de volum, sample rate-ul si tipul de intrare folosit prin aceste led-uri albastre. In centrul partii frontale avem un receptor pentru telecomanda. Ceea ce e surprinzator este dimensiunea pe lungime a unitatii: este mult mai lunga decat te-ai astepta, masurand 382.6mm in timp ce latimea e de 215.4mm, ceea ce poate face amplasarea sa pe birou un pic dificila.

Numarul mare de butoane de pe panoul frontal, desi placut estetic, este mai putin intuitiv. Avem de a face cu butoane pentru toate functiile si unele necesita multiple apasari pentru a activa functia dorita. Uneori nici nu stiu ce buton trebuie sa apas sa obtin ce vreau si faptul ca nu sunt luminate le fac si mai greu de actionat pe intuneric. Am apasat deseori butonul de "mute" in loc de micsorare a volumului, pentru ca nu m-am asteptat ca intre butoanele de volum sa existe ceva. NuPrime ar trebui sa imbunatateasca acest aspect la versiuniule viitoare.

Si daca credeati ca telecomanda rezolva problema, va inselati. Are o forma ciudata, hexagonala, cu butoane ce sunt amplasate pe marginea laturilor si doar o parte se poate actiona. Am apasat mult si bine pana mi-am dat seama de acest aspect. Dupa ce m-am obisnuit a fost ok, dar prefer o telecomanda clasica.

Printre cele mai interesante aspecte ale unitatii este controlul de volum. Multe DAC-uri au control de volum digital (lossy), implementat direct in chip, dar NuPrime foloseste un "switched resistor ladder network". Acest gen de control de volum se gaseste de obicei pe echipamente mult mai scumpe. Rezultatul este ca avem o singura rezistenta in calea semnalului la orice volum si 99 de pasi cu o incrementare de 0,5 db. Cu 4 nivele de amplificare si putere foarte multa, poti avea ce volum doresti.

Setup

DAC-10H a fost ascultat de unul singur dar si in combinatie cu NuPrime HPA-9 si iFi Micro iDSD Black Label. Am evaluat DAC-ul intern impreuna cu amplificatorul intern, apoi am evaluat DAC-ul intern versus DAC-ul de pe iFi intrand cu RCA in HPA-9 din ambele surse si folosind comutatorul de intrare de pe HPA-9 si in final am comparat cele doua amplificatoare (DAC-10H si HPA-9). iFi a fost folosit doar ca DAC. Castile folosite: Sennheiser HD800, Audeze LCD2C, HiFiMan RE2000, FiiO FH5.

Sunet

Trebuie sa o spun direct: DAC-10H are un DAC foarte bun. Este curat la orice frecventa, este relativ neutru, cu detalii multe. Face cateva lucruri foarte bine la toate frecventele. In primul rand, bass-ul este foarte curat, fara distorsiuni observabile. Este atat de curat incat atunci cand am comparat direct cu iFi Micro iDSD BL am observat imediat diferenta. Si ce diferenta! Acum sunt rasfatat de acest DAC si vreau sa schimb iFi-ul doar pentru acest aspect. Dar DAC-10 nu se opreste aici. Mediile sunt prezentate mai bine, facand ca vocile sa sara in fata imediat. Ascultand soundtrack-ul de la Battlestar Galactica de Bear McCreary, instrumentele de suflat orientale pur si simplu suna altfel. Au mai multa viata si intensitate. Iar inaltele sunt si ele putin evidentiate si asta impreuna cu bass-ul curat iti da o senzatie de aerisire. Nimic nu se simte congestionat. Daca mai adaugam si faptul ca spatialitatea e crescuta de acest DAC avem reteta perfecta pentru un DAC ce ma unge la suflet. Probabil stiti deja ca sunt usor de cucerit cu spatialitate si orice DAC care face asta va primi nota buna din partea mea. 

Nu este la fel de detaliat ca un Chord Hugo, dar nu toata lumea prefera sa fie bombardat cu detalii. In timp ce parerile sunt impartite despre Hugo, nu cred ca lumea va avea ce sa-i reproseze lui DAC-10H.

Amplificator

Daca DAC-ul e foarte bun, cum e amplificarea? La fel de buna. Sigur, multe DAC-uri vin cu un amplificator dar de obicei joaca un rol secundar dar nu si pe DAC-10H. Avem un amplificator cu un design balansat, cu o tona de putere ce e controlata de sistemul superior de control al volumului mentionat mai sus.

Cu puterea oferita fii sigur ca vei putea alimenta aproape orice. HD800, ca de obicei, au aratat cele mai multe diferente, prin capacitatea lor de a oferi detalii si au fost alimentate extrem de bine. Pe setarea de amplificare HL rar am trecut de volumul 60-70, volumul fiind mult prea ridicat. Asta in conditiile in care mai exista un prag de amplificare: HH. LCD2C au fost conectat pe portul balansat unde exista si mai multa putere si nu am putut trece de nivelul 40 de volum. 

In timp ce testam IEMs, am observat un mic zgomot de fundal (hiss) la volum maxim, dar este foarte mic si oricum nu vei asculta niciodata la volum maxim pe IEMs cu atata putere disponibila. Ceea ce m-a surprins foarte mult este diferenta foarte mare de sunet intre DAC-10H cu HiFiMan RE2000 si iFi Micro iDSD BL + NuPrime HPA-9 cu HiFiMan RE2000. In aceasta comparatie castiga detasat DAC-10H, care pur si simplu adauga viata acestor casti. Pe HPA-9 (pe portul jack 3,5 mm), castile au fost OK, dar nimic impresionant. 

Daca te orientezi dupa nume, ai spune ca punctul central al acestui model este DAC-ul dar va inselati. Ambele functii ale acestui model sunt la fel de impresionante. Chiar daca ai de gand sa-l atasezi ca dac sau preamp in sistemul tau stereo, merita inca 800 de lei in plus pentru un amplificator grozav de casti. Vorbesc de aceasta diferenta pentru ca NuPrime vinde un model fara amplificare numit DAC-10 (fara H).

Concluzie

La acesti bani, exista multe DAC-uri bune. Daca preferi unul "muzical", cu un amplificator  grozav de casti, care poate fi folosit drept preamp, cu o multitudine de intrari si iesiri single ended si balansate, atunci DAC-10H ar putea fi ceea ce cauti. In afara de minusurile legate de butoane si telecomanda nu am ce ii reprosa. Poate pretul ar putea fi mai mic, dar chiar primesti ceva special in acesti bani. 

Chord Hugo 2

Chord Hugo 2

FiiO FH5

FiiO FH5