Meze 99 Classics

Meze 99 Classics

Pro:

  • Confortabile.

  • Usoare.

  • Design bun cu componente ce pot fi schimbate usor.

  • Cabluri bune (materiale, lungime, mufe).

  • Sunetul nu deranjeaza in niciun fel.

  • Sunetul e "fun" (FR in V).

Contra:

  • Frecventele joase sunt amestecate.

  • Nu sunt ideale pentru muzica complexa.

  • Amplasarea comenzilor de volum si muzica pe partea stanga.

  • Cablurile fac zgomot la frecare.

 

Perechea de casti Meze 99 Classics din aceasta recenzie este proprietatea personala si am testat-o timp de 6 luni. Am cumparat-o pentru a-mi fi de folos la locul de munca, unde am nevoie de confort pentru multe ore si de izolare a sunetului pentru a nu imi deranja colegii. Si-a facut treaba admirabil avand in vedere aceste 2 obiective. Insa, lasa de dorit din alte puncte de vedere pe care le voi discuta mai jos.

Constructie si accesorii

Sunt construite exceptional. Calitatea materialelor ofera un sentiment de produs de lux. Mai mult decat atat, mirosul de lemn persista aproximativ o luna de zile de la deschidere, ceea ce mi-a placut foarte mult. Sunt extrem de usoare si confortabile pe cap. Nu pun presiune mare considerand ca eu nu am un cap mic. La deschiderea pachetului esti intampinat de o carcasa dintr-un material dur care e la fel de bine desenata. Am transportat cu ea si alte casti (HD 650) si nu am avut probleme. In carcasa de transport se regasesc si accesoriile (un cablu mai lung, adaptor pentru jack 6,3mm, adaptor pentru avion). Cablurile sunt din materiale bune (sintetice) dar un pic cam tari. Cablul cel scrut, destinat folosirii cu telefonul, are controalele pentru volum si muzica pe partea stanga in loc de partea dreapta asa cum se regasesc la oricare alta pereche de casti. Pad-urile sunt cam subtiri dar nu au afectat deloc confortul si marimea lor au permis urechilor sa intre bine in incinta. Cu timpul insa, devine din ce in ce mai usor ca pad-urile sa se miste din loc la punerea si scoaterea de pe cap. In momentul in care se intampla acest lucru vei simti ca urechile iti ating interiorul incintei si un disconfort general. Ele se rotesc la loc si problema se rezolva, temporar.

Amplificare

99 Classics sunt usor de amplificat, putand fi folosite si cu telefonul mobil. Ele insa beneficiaza de o imbunatatire a sunetului cu o amplificare mai buna (ceva portabil sau pentru birou). Diferentele, insa, sunt mici.

Sunet

La prima ascultare ele suna foarte bine, avand un raspuns al frecventelor in V. Frecventele joase sunt mai evidentiate decat cele inalte. Mediile sunt in regula. Mi-as fi dorit ca inaltele sa fie mai prezente deoarece fac muzica un pic plictisitoare. Egalizand castile, crescand inaltele cu 2 db, am schimbat situatia in bine. Imaginea stereo este ok, dar nu exceleaza, iar spatialitatea e limitata datorita faptului ca sunt casti inchise si nici uz de DSP nu se face pentru a o simula.  Pentru uz general 99 Classics sunt casti bune, nederanjand in vreun fel prin frecvente excesive. Dar au cateva probleme care, pentru mine, le fac de neascultat.

Problema numarul 1: bass-ul

Ascultand piese in care frecventele joase sunt variate si joaca un rol important (EDM) am observat imediat cum frecventele joase nu se pot distinge intre ele. Se formeaza un amalgam din care nu se intelege nimic. Nici nu are rost sa vorbim de sub bass, el fiind inexistent. 

Problema numarul 2: muzica complexa

Ascultand muzica cu multe straturi (EDM, simfonica) am observat cum aceste casti nu pot reda toate straturile. Se pierde din muzica, iar pentru cineva care asculta analitic 90% din timp, acest lucru e un mare NU.

Problema numarul 3: rezonanta

Cupele castilor sunt din lemn si lemnul vine cu problemele lui acustice. In aceasta situatie, genereaza o rezonanta la anumite frecevente. Uneori mai evident, alteori mai putin. Daca esti sensibil la anumite frecvente, aceste casti nu vor face altceva decat sa amplifice acele frecvente care te deranjeaza. 

Competitie

Imi este greu sa le recomand prietenilor audiofili deoarece in aceeasi bani poti cumpara Sennheiser HD 600 sau HD 650 (cand e la oferta). Dar acele casti sunt totusi in alta categrie si nu sunt portabile. Pentru ceilalti, care nu asculta analitic, ele sunt o alegere buna, greu gasind ceva mai bun. Sennheiser Momentum sunt si mai colorate, iar Audio Technica MSR7 au inaltele prea evidentiate.

Concluzii

Meze a reusit sa faca un produs bun destinat publicului larg care doreste un produs cu un design atragator. Insa nu e pentru mine din cauza problemelor de sunet mentionate mai sus. Acum am o misiune noua, aceea de a le inlocui cu ceva mai bun pentru munca la birou.

 

Se gasesc de cumparat aici.

Sennheiser HD 650

Sennheiser HD 650

FiiO F9 (cu cablu balansat)

FiiO F9 (cu cablu balansat)