FiiO FH5

FiiO FH5

Acest exemplar este proprietate personala si a fost cumparat de la AVStore.

FiiO a lansat foarte multe casti IEM in ultimii 2 ani. La fiecare cateva luni apare un nou model. Acest lucru e si bun dar si rau. E bun pentru ca vad un progres de la model la model, dar e rau pentru cei care doresc sa aiba mereu modelul de referinta de la FiiO si acesta se schimba la fiecare 6 luni. F9 Pro a fost pana acum cel mai bun model, dar acest lucru tocmai s-a schimbat. FiiO FH5 este noul model de referinta si are multe motive pentru care merita acest titlu.

Pe langa seria lor F, seria FH exista doar cu un singur model FH1. Incepand cu vara lui 2018 FH5 completeaza seria FH dar devine si modelul de referinta, indiferent de serie. Modelul are 4 driveri in fiecare casca (1 dinamic +3 BA) si costa 1350 RON, dublu fata de modelul de referinta anterior F9 Pro.


Pro

 • Construite excelent.

 • Confort extraordinar.

 • Cablu foarte bun.

 • Accesorii multe si de calitate (cu mici exceptii).

 • Sunet grozav dar cu evidentierea mediilor.

 • Cele mai bune casti de la FiiO.

Contra

 • Lipseste cablul balansat din pachet.

 • Mediile evidentiate deranjeaza in anumite situatii.

 • Dopurile de silicon albe (pentru voce) sunt dificil de montat.


Specificatii

 • Drivere: 1 dinamic + 3 BA.

 • Frecvente: 15Hz - 40KHz.

 • Impedanta: 19 ohm.

 • Sensibilitate: 112db.

 • Greutate: 8g per casca.

fh5specs.jpg

Despre drivere

Dupa cum am spus mai sus, FH5 are 4 drivere: 1 driver dinamic de 10 mm si 3 armaturi balansate. Cel dinamic se ocupa de frecventele joase, un driver BA de medii si 2 drivere BA de inalte.

Driverul dinamic

Avem acelasi driver dinamic ca pe F9 Pro. E vorba de un PEK Polymer Nanocomposite de 10 mm, in crestere fata de cel de 9,2 mm de pe F9 Pro.

S.Turbo

FiiO foloseste un design cu 3 tuburi si un crossover activ. Tubul destinat driver-ului dinamic (pentru frecvente joase) este echipat cu o tehnologie numita S.Turbo care imbunatateste capacitatea filtrului low pass eliminand cat mai multe frecvente medii si inalte asigurandu-se ca driver-ul dinamic e concentrat pe livrarea unei calitati mai ridicate a frecventelor joase si frecvente de sub-bass.

Armaturile balansate

Mediile si inaltele sunt redate tot de armaturi balansate de la Knowles dar s-au ales modele mai bune: ED30262 pentru medii si un BA dublu TWFK-31082 pentru inalte. FiiO spera ca aceasta combinatie sa fie mai buna decat celelalte hibride din portofoliul lor.

Constructia

In primul rand, FH5 sunt mai mari ca F5 sau seria F9. Driverul dinamic mai mare impreuna cu cele 3 armaturi balansate si cele 3 tuburi si-au lasat amprenta asupra marimii. Forma lor nu e asemanatoare cu F9 ci dimpotriva, s-a optat pentru o forma de "universal customs". 

Toate cele 3 parti exterioare ale castilor sunt fabricate dintr-un aliaj de aluminiu si magenziu. Combinatia de culori impreuna cu partea exterioara ce are un design in valuri ofera o senzatie de eleganta si high end.

FH5 foloseste conectorii MMCX, ca si pe F9 Pro, dar de aceasta data cablurile se scot si se conecteaza mult mai usor. Pe F9 am simtit mereu ca urmeaza sa stric castile sau sa rup conectorul de fiecare data cand incercam sa atasez sau sa scot cablul. Conectorii sunt colorati pentru a indica pozitia castilor (lucru care este intotdeauna binevenit si care trebuie sa devina un standard pentru toti fabricantii de casti).

Cablul este un salt imens fata de ce a realizat FiiO pana acum. Este impletit si inconjurat de un material facut din TPU si are o culoare asemanatoare cu castile. Este mai gros, mai rezistent si flexibil pentru o manevrare excelenta. Nu inteleg de ce nu au inclus un cablu balansat in pachet. Au pus atat de mult accent pe aspectul balansat al castilor lansate anterior si pentru FH5 au decis ca acest aspect nu este important. La pretul lor ma astept sa fie inclus. Daca totusi doriti un cablu balansat, FiiO a lansat unul odata cu FH5. Eu l-am procurat odata cu castile si nu regret deloc. Este cel mai bun cablu pe care am pus mana, indiferent de brand si castile la care se ataseaza. 

Confortul

Desi au forma de "universal customs" sunt cele mai comode casti IEM pe care le-am testat vreodata. Se potrivesc perfect in urechi si nu simt niciun fel de presiune sau greutatea lor. Si seria F9 ofera un confort sporit dar dupa cateva ore de purtare simt o durere mica in urechi. Cu FH5 aceasta problema nu exista. 

Dopuri

Colectia de dopuri oferita de FiiO este identica cu cea de pe F9 Pro si asta e un lucru bun deoarece sunt multe si diferite, fiecare tip de dop afectand intr-un mod specific sunetul. Avem la dispozitie dopuri pentru bass, pentru voce, balansate si de spuma. FiiO nu mentioneaza cum afecteaza sunetul cele de spuma dar va spun eu: izolarea oferita de ele evidentiaza frecventele joase si putin cele inalte. Dopurile albe, pentru voce, se monteaza foarte greu. Imi ia 1 minut sa instalez un dop si asta deoarece canalul portocaliu de silicon este prea ingust. Pe F9 Pro se instaleaza perfect deoarece tubul este mai mic, dar FH5 are un tub mai mare care inmagazineaza alte 3 tuburi mai mici. 

Prezentarea

Castile sunt prezentate foarte bine in pachet, cutia fiind mare pentru casti IEM. In cutie avem un set de accesorii foarte similar cu F9 Pro. Diferentele se regasesc la cutia din plastic de transport care este transparenta de aceasta data si la saculetul din material sintetic pentru transport care este de o calitate mai mare. Avem in plus o pensula pentru curatarea castilor si un suport pentru dopuri.

Sunetul

Fiind obisnuit cu F9 Pro ma asteptam ca FH5 sa aiba o tonalitate in V. Dar acel BA dedicat mediilor schimba complet semnatura sonica a acestor casti transformand-o in W. Asadar, avem de a face cu o pereche de casti ce evidentiaza mediile (in zona vocilor feminine si a instrumentelor de percutie). Pe langa aceasta prezenta a mediilor avem prezenta sub-basului, ceea ce e o noutate pentru FiiO si inaltele putin evidentiate.

Bass-ul

FH5 se concentreaza mai mult pe sub-bass decat pe restul frecventelor joase. Cel mai probabil datorita tehnologiei S.Turbo. Loveste jos si nu e nici rapid dar nici incet. Numai potrivit. Sigur, cel mai bine se observa ascultand muzica electronica bine masterizata.

Mediile

Mediile sunt punctul central al tonalitatii acestor casti. Aceste medii fie te vor cuceri fie te vor face sa nu le cumperi. Exista o crestere extrem de evidenta in zona 1-3 KHz ceea ce face ca vocile feminine sa straluceasca si toate instrumentele de percutie sa fie transformate in vedetele pieselor. Zona 3-5 Khz pare sa coboare un pic ceea ce e bine deoarece nu face ca cinele sa sune artificial sau prea metalic. Aceste medii fac castile potrivite pentru muzica pop, rock, folk, jazz, traditionala, etc. Singurul moment cand nu am suportat mediile a fost cand am ascultat piesa David Brubeck - Take Five a carei trompeta a fost insuportabila. 

Inaltele

Inaltele sunt destul de neutre cu o mica evidentiere in jur de 7 KHz. Aceasta evidentiere nu e deloc suparatoare (eu fiind sensibil la inalte de fel). Inaltele sunt o imbunatatire clara fata de F9 Pro.

Spatialitatea

Spatialitatea lasa de dorit. Nu este nici mare dar nici mica. Pentru mine e foarte importanta asa ca sunt dezamagit din acest punct de vedere. Fiind obisnuit cu HiFiMan RE2000, simt lipsa spatialitatii. Chiar si asa, FH5 se descurca foarte bine la capitolul "separarea instrumentelor".


Toate concluziile legate de tonalitate sunt extrase folosind dopurile balansate. Pentru uzul personal, am egalizat mediile reducant zona 1-3 KHz cu 2db pentru a rezolva cazurile in care devin insuportabile.


Comparatii cu alte casti

FiiO F9 Pro

F9 Pro este modelul de referinta care este inlocuit de FH5. Se poate cumpara in continuare dar nu vad de ce, decat daca esti limitat de buget. Desi F9 Pro are 3 drivere, problemele din zona mediilor le-au tras mereu in jos. F9 Pro are o impedanta de 28 ohm, mai mare fata de FH5 deci sunt putin mai dificil de alimentat. Comparand cele doua modele din punct de vedere al constructiei, F9 Pro pare o jucarie ieftina pe langa FH5. Cablul lui FH5 este in cu totul alta liga fata de cablurile oferite pentru F9 Pro. Confortul este excelent fata de F9 Pro care deranjeaza un pic dupa cateva ore de purtare continua.

HiFiMan RE2000

Chiar daca costa de aproape 8 ori mai mult decat FH5, nu inseamna ca ofera de 8 ori mai multa performanta. Insa, RE2000 sunt mai neutre decat FH5 cu un driver dinamic excelent ce ofera multe detalii si o buna separare a instrumentelor. RE2000 ofera o experienta mai placuta pentru toate genurile muzicale decat FH5 care e mai specializat. Iar spatialitatea oferita de RE2000 le face sa fie printre cele mai bune casti de tip IEM la acest capitol. Confortul este de partea FH5, RE2000 ca si F9 Pro, deranjeaza un pic dupa cateva ore de purtare continua. Daca as fi pus sa aleg intre cele doua as alege RE2000. Insa, FH5 este, din nou, construit mai bine, cu un cablu mai bun.

Concluzii

Pentru mine este foarte clar ca FH5 sunt cele mai bune casti realizate de FiiO. Sunt perfecte? Nu. Sunt pentru toate genurile muzicale? Nu. Dar sunt minunate pentru cei care asculta rock, folk, pop, jazz sau orice alt gen muzical unde vocile si intrumentele de percutie joaca un rol important. Daca asculti muzica electronica iti sugerez sa te orientezi spre altceva (HiFiMan RE200, de exemplu). FH5 merita pretul dublu fata de F9 Pro cu varf si indesat. 

NuPrime DAC-10H

NuPrime DAC-10H

iFi xDSD

iFi xDSD