FiiO F9 (cu cablu balansat)

FiiO F9 (cu cablu balansat)

Am participat la o auditie a acestor casti inainte de lansarea oficiala, ascultand o pereche care era inca in pre productie, dar foarte aproape de varianta finala (pe un FiiO X7 II tot o varianta pre productie). Am fost impresionat inca de atunci de ele. Dupa ce s-au pus la vanzare am cumparat o pereche, varianta cu cablu balansat.

Ca orice alt produs FiiO, prezentarea si finisajele sunt excelente. In pachet vin 2 seturi de dopuri, 2 cabluri (normal si balansat) si o cutie din plastic foarte bine confectionata, folosita pentru transportarea castilor. Cele 2 seturi de dopuri au roluri diferite. Unele ofera o izolare mai buna si sunt denumite "bass" si celelalte sunt mai mici, oferind o izolare mai mica si sunt denumite "eq". Personal le prefer pe cele "bass" deoarece imi vin mai bine si izolarea, intradevar, ofera un bass mai prezent.

FiioF95.png

Constructia

F9 sunt construite foarte bine avand un exterior din aluminiu in valuri si vine in 2 culori: rosu sau negru. In interior exista si plastic pentru a atenua rezonantele aluminiului. Conectorii alesi de FiiO sunt MMCX dar implementarea lor lasa de dorit deoarece cablul se introduce greu si nu se aliniaza perfect cu castile. Castile se aseaza in ureche folosind mecanismul cablului dupa ureche. Pot sa confirm ca sunt confortabile, cablul de dupa urechi tinandu-le nemiscate in urechi. F9 se diferentiaza de alte casti pentru ca sunt construite cu un difuzor clasic care se ocupa de bass si doua armaturi balansate pentru medii si inalte. 

FiioF92.png

Confort/izolare

Ca orice IEM, trebuie sa folosesti dopurile potrivite pentru o izolare buna. Eu le folosesc pe cele medii pentru bass si izolarea se afla undeva pe la 90%. Inca mai aud anumite zgomote din exterior, in special cand sunt la volume mari. Sunt foarte confortabile, cu foarte putine momente cand am simtit un mic deranj creat de carcasa de aluminiu. Chiar si noaptea poti dormi cu ele fara probleme. M-am trezit cu ele intr-o dimineata si nu am avut dureri.

FiioF94.jpg

Sunet

Testele mele au fost realizate folosind cablul nebalansat (nu am inca un player sau un amplificator cu iesire balansata). Le-am folosit neegalizate si egalizate. 

Bass

Cu dopurile de bass am fost placut surprins de prezenta sub bass-ului. Chiar si la volume mici frecventele foarte joase sunt prezente si sunt placute. Bass-ul are cativa db peste neutru dar nu exagerat, fiind in acel "sweet spot" as zice eu, fara sa deranjeze. Este rapid si precis, chiar daca uneori nu are extensia pe care mi-o doresc. La egalizare, adaugandu-se cativa db, castile raspund foarte bine, lucru pe care l-am facut si eu.

Mediile

Aici am observat probleme. La volum mic se observa mai putin, dar cum am crescut volumul se observa o absenta a lor care pare a fi cauzata de o tranzitie slaba de la bass la medii. Nu imi e clar inca ce se intampla, avand in vedere ca nu am cum sa masor nu pot spune cu exacitate. Eu am crescut cu 2 db mediile si observ o ameliorare a problemei, dar nu complet. 

Inaltele

Sunt si ele un pic evidentiate dar din nou, la un nivel la care nu deranjeaza in niciun fel cu exceptia saltului mare la 7Khz, care, pentru mine, nu e deranjat. Sunt detaliate si se observa usor fata de restul frecventelor.

Spatialitatea/separarea instrumentelor

Aici F9 exceleaza! Imaginea stereo este superba, sunetele sunt pozitionate asa cum trebuie intre canalul drept si stang. Pentru niste casti iem au o spatialitate mare, apropiindu-se de Audeze iSine 20, surprinzator! Au acea caracteristica pe care o numim noi "airy". Acesta e motivul principal pentru care ascult la ele. Totusi, ascultand Amber Rubarth - Down Home nu am observat aceeasi spatialitate ca la alte casti mai scumpe (mult mai scumpe), si nici nu putem sa ne asteptam la aceleasi rezultate.

Concluzie

Pentru pretul lor (579 RON) sunt recomandarea mea numarul unu putand lejer depasi ca performante casti care sunt de 3-4 ori mai scumpe. Considerand ca nu necesita amplificare sunt ideale pentru un sistem portabil format doar din telefon si casti. FiiO a dat o lovitura grea altor producatori de iem pentru ca la acest pret, cu o lista buna de accesorii, cu o constructie buna, cu un confort bun si cu un sunet echilibrat sunt greu de batut.

Meze 99 Classics

Meze 99 Classics

Audeze iSine 20 (Actualizat)

Audeze iSine 20 (Actualizat)