Evolutia unui audiofil

Evolutia unui audiofil

Pentru cine crede in audiofilie, „hi-fi”-ul este Sfantul Graal. Exista ritualuri create in jurul echipamentelor audio si aproape orice trebuie sa treaca teste audio metrice stricte. Hai sa ne uitam la audiofili dintr-o perspectiva mai putin stiintifica.

Sa fii un audiofili este asa cum suna – o treaba serioasa. In termeni simpli, un audiofil e caracterizat printr-un interes acordat reproduceri de inalta fidelitate a inregistrarilor audio. Dar acest lucru nu e de ajuns pentru a defini complet un audiofil. Sa fii unul presupune sa pornesti intr-o misiune pentru a gasi perfectiunea audio si sa te asiguri ca singura muzica pe care o asculti e aceea care se aude folosind echipamente de top: un munte de cabluri, convertoare, boxe, casti si costuri care ies de sub control. Audiofilii sunt ultimii cautatori pe care ii mai avem ai unui produs din ce in ce mai rar in ziua de astazi: o experienta auditiva autentica.

Un audiofil poate distinge fiecare atribut sonic ce compune intreaga inregistrare audio. Factorii precum separarea instrumentelor, distanta dintre ele sau echilibrul dintre frecvente fac o piesa sa fie ascultabila. Atunci cand nu au episoade extreme audiofilii vorbesc despre „crispy highs” sau „creamy lows”, dar atunci cand nu se mai pot abtine vor cheltui sume mari pentru a-si cumpara cabluri pentru boxe cu mufe din aur pentru ca „suna mai bine” sau se vor uita neincetat pe grafice de raspunsuri ale frecventelor in cautarea lor Sisifiana a satisfactiei. Intr-o lume in care muzica se asculta la castile de 10 euro care vin in pachetul telefonului, audiofilii sunt o rasa rara si neinteleasa iar pasiunea lor pentru o experienta audio de inalta fidelitate este in acelasi timp un dar si un blestem. Hai sa ne uitam mai atenti la ciclul de viata al unui audiofil.

Curiosul Hi-Fi

Drumul unui audiofil incepe atunci cand este atras de sunetul hi-fi. Opus parerii majoritatii criticilor sau a „banalilor” (care reprezinta cam acelasi lucru), audiofilia este precursata de o pasiune pentru muzica. Stereotipul care spune ca un audiofil este o persoana pentru care muzica nu conteaza este des intalnit. Modalitatea prin care un individ este expus bucuriilor hi-fi este o treaba ce tine de sansa, circumstante sau mostenire. Ar putea fi graduala precum constientizarea ca tonul unui instrument suna foarte distinct la boxele vechi ale tatalui tau fata de boxele B&O ale prietenului tau, sau ar putea fi foarte rapida intamplandu-se brusc atunci cand intri intr-un magazin de echipamente audio hi-fi si incepi sa auzi elemente din melodia ta preferata nemaiauzite de tine pana atunci. Dar odata expus, urechile tale isi gasesc in sfarsit scopul in viata si va fi greu sa rezisti chemarii sunetului hi-fi.

Ascultatorul elev

Nu vei deveni un adiofil peste noapte, ci te vei transforma intr-unul. Acest lucru presupune multa munca de cercetare si invatare. In mod normal, incepi cu lecturi despre sunetul hi-fi, cu petrecut timpul in magazine de echipamente hi-fi incercand sa te expui acestora si mediului respectiv si cu intelegerea dictionarului audiofilului. Vei invata ca sunetul poate fi „colorat”, „cald” sau „intunecat”.

Calea audio

In mod normal, audiofilii experimenteaza o schimbare in relatia lor cu muzica. Acele piese care obtin proprietati tridimensionale dupa doua beri par sa fie acum flate si sterse si dinamica compromisa a majoritatii pieselor devine o constientizare dureroasa pe care o vei purta cu tine toata viata. Incepi sa cauti muzica care a fost „inregistrata bine” si te preocupa achizita a cat mai multor echipamente audio hi-fi. Sa te duci la un concert live nu te mai gadila unde trebuie, pentru ca acustica, de cele mai multe ori, nu e buna. Cu cat esti mai atras de audio hi-fi cu atat restul pare a fi un compromis.

Colectionarul

Echipamentele sunt scumpe si daca vrei sa devii un audiofil serios atunci nu trebuie sa fii lenes. Niciun vis audiofil nu s-a realizat stand la o cafea sau o tigara. Aceste vise au fost atinse cu multa transpiratie si acreditari capitaliste. Iti inlocuiesti „starter pack”-ul cu ceva care costa intregul tau salariu. O casa mai mare, o camera mai mare, o amplasare mai buna a boxelor, o calitate mai buna a sunetului – imediat ajungi in fata tevii pustii capitaliste. Dar acum, ai ajuns prea departe si nu te mai poti intoarce.

Sclavul sonic

Punctul fara intoarcere nu este unul foarte exact, dar asta e si ideea. Se strecoara fara sa-l observi si de acum inainte iti vei folosi muzica pentru a testa echipamete si te gandesti mult daca ar trebui sa-ti vinzi masina pentru a-ti cumpara acele cabluri placate cu aur pentru a-ti imbunatati ascultatul analitic cu 0,25%. Legea cheltuielii spune ca odata ce ai cheltuit o anumita suma de bani, vei simti diferenta fie ca ea exista sau nu, asa ca multi audiofili ajung sa fie subiectul multor glume. Te vei trezi la 04:30 dimineata pentru a „asculta” muzica deoarece „curentul electric e curat”. Uitandu-te la cablul tau de 1000 de euro iti spui: „Constiinta mea imi pune uneori intrebari. Merita oare? In ce directie merg toate astea?” Dar tu stii ca aceste intrebari sunt adresate mereu la volum scazut si niciodata de inalta fidelitate.

Sennheiser HD 800

Sennheiser HD 800

Playlist-ul audiofilului

Playlist-ul audiofilului