Chord Hugo 2

Chord Hugo 2

Acest exemplar a fost oferit de catre cei de la AVStore si poate fi cumparat la pretul de 9500 de lei.

Dupa 4 ani de asteptare, Chord Electronics a scos urmatoarea versiune a deja faimosului Hugo. Hugo 2 este un combo dac amp care poate fi utilizat atat acasă cat și mobil. Si de data aceasta avem inclusa si o telecomanda pentru o experienta de birou completa.

Pentru cei care nu stiu, Chord Electronics nu foloseste chip-uri pentru conversia audio ci a dezvoltat propria tehnologie folosind filtre FPGA și WTA (Watts Transient Aligned).


Specificatii

 • DAC Chord Electronics Xilinx Artix 7 (XC7A15T) FPGA.

 • Decodare PCM 32 biti 768 KHz, DSD512.

 • Amplificator casti cu putere de iesire de: 94mW in 300Ω, 740mW in 32Ω, 1050mW in 8Ω.

 • Clasa A.

 • THD: <0.0001% 1kHz.

 • Alimentare prin microUSB (incarcator de 2 Amp).

 • 1 intrare digitala prin microUSB.

 • 1 intrare digitala coaxiala.

 • 1 intrare digitala optica.

 • 1 iesire analogica RCA.

 • 2 iesiri analogice (1 X jack 6,3mm si 1 X jack 3,5mm).

 • Bluetooth (Apt X).

 • Bateria tine 7 ore.

 • Suporta casti cu impedante de pana la 800Ω.

 • Greutate: 450 g.


Constructie

Este construit din aluminiu si vine in doua culori: negru si argintiu. In stilul specific Chord Electronics, pe Hugo 2 gasim butoane sferice luminate cu led de diferite culori care ma enerveaza enorm noaptea dar telecomanda permite diminuarea intensitatii lor (fata de versiunea anterioara). Blocul din aluminiu are o zona taiata pentru a face loc unei portiuni din plastic pentru a permite antenei bluetooth sa functioneze, dar plasticul este lucios, in contrast cu restul corpului care este mat. In centru avem si o fereastra rotunda din sticla ce ne permite sa vedem interiorul. Trebuie sa recunosc ca imi place asta si am vazut-o recent si la Aune B1(s).

DSC_3241.jpg

Chord Electronics cu siguranta nu se inspira de la alti producatori cand isi deseneaza produsele. Zic asta pentru ca nu sunt sigur care e fata si care e spatele. Daca ma uit dupa cum scrie “Chord Designed by Rob Watts” pe placa din intrerior as spune ca fata e cea care are butoanele si intrarile microUSB. In acelasi timp vreau sa zic ca fata este cealalta parte unde introduc castile dar acolo am si iesirea analogica RCA. In mod normal iesirile de tip RCA sunt in spate si acest lucru este motivat de practicalitate. Hugo 2 ma obliga sa ma uit la niste cabluri RCA urate iesind din fata, care se duc oricum spre spatele biroului catre alt amplificator. Folosind partea cu iesirile analogice drept fata, nu mai vad indicatoarele butoanelor si trebuie sa memorez ce fac toate butoanele. As spune ca la aceasta generatie avem telecomanda tocmai din cauza acestui design impractic. Telecomanda rezolva toate problemele mentionate mai sus. Scuturat un pic in mana Hugo 2 scoate in evidenta faptul ca butoanele nu stau fixate foarte bine in locul lor, ele producand un zgomot. Draga Chord, se putea mai bine! Mai ales ca este un produs care costa peste 2000 de euro.

DSC_3260.jpg

Porturile microUSB din “spate” sunt o alegere cel putin ciudata. El este destinat utilizarii portabile dar si acasa. Pentru utlizarea portabila pot intelege de ce avem aceste porturi, dar eu nu ma vad mergand cu el pe strada. Este prea mare si prea greu pentru asa ceva. Da, l-as lua in concediu, sa stea pe noptiera cand ascult. In acelasi timp, daca nu e alimentat bine (un port clasic usb nu face fata cerintelor de putere), nu functioneaza bine. Asadar sunt fortat sa iau cu mine si incarcatorul de priza care vine in cutie.

Exceptand design-ul diferit, ca sa nu zic ciudat, tinut in mana, se simte ca un produs de calitate si nu este foarte greu, cantarind 450 de grame.

Inauntru nu avem un chip dac clasic ci avem un chip FPGA Xilinx Artix 7 cu 49.152 taps in crestere fata de generatia anterioara care are 26.000. Noul chip stie sa redea PCM pana la 32 biti 768 kHz si DSD pana la 512 folosind intrarea microUSB. Amplificatorul este in clasa A cu o putere de iesire de 1050 mW in 8 ohmi.

In cutie avem cateva accesorii: cablu microUSB, cablul microUSB OTG, incarcator, cablul optic, cablul coaxial si o telecomanda.

Sunet

Am testat Hugo 2 drept dac si amplificator de sine statator dar si ca dac, folosind NuPrime HPA-9 pentru amplificare. Cel mai multumit de calitatea audio am fost atunci cand l-am ascultat de sine statator, cu propria amplificare.

Daca nu ai ascultat un dac pana acum care sa fie rapid, transparent si aerisit, vei fi impresionat imediat. Aceste aspecte m-au lovit imediat, mai ales din cauza faptului ca distorsiunile harmonice sunt reduse extrem de mult. Spatialitatea este foarte mare, comparabil cu dac-uri de top. Ce stie sa faca foarte bine Hugo 2 este sa extraga fiecare micro detaliu din piese.

Hugo 2 ofera o experienta foarte satisfacatoare cand vine vorba de sunet. Aceasta experienta, insa, imi cere toata atentia. Cand il ascult, nu pot face altceva decat sa fiu acolo cu muzica. Dupa multe ore de ascultat, am nevoie de o pauza de la asaltul de detalii si lipsa distorsiunilor harmonice m-a facut sa ridic volumul la un nivel ce m-a obosit mai devreme decat de obicei.

Rapiditatea lui este si un blestem si o binecuvantare. Anumite instrumente sunt lipsite de viata daca nu au decay-ul lor natural si rapiditatea lui strica acest aspect. Totusi, pe muzica electronica am apreciat foarte mult rapiditatea. Desi imi plac foarte mult microdetaliile oferite de el este mult prea analitic si prea putin muzical.

Aerisirea lui impreuna cu nivelul foarte redus de distorsiuni harmonice imi aduce aminte de NuPrime DAC-10H. Cele doua seamna mult la sunet dar DAC-10H ramane in continuare cel mai bun combo dac amp pe care l-am ascultat.

Hugo 2 ofera 4 filtre digitale: “ultimate reference” pentru un sunet nemodificat, “high frequency roll-off” pentru un sunet mai intunecat, “warm” – pentru un sunet mai cald si “warmer hf roll-off” – o combiantie a ultimelor doua filtre pentru un sunet mai cald si mai intunecat.

Ceea ce m-a surprins este faptul care Hugo 2 are un filtru de crossfeed cu 4 nivele. Am ascultat albume de la The Beatles si am fost foarte impresionat de acest filtru. De obicei aplicam crossfeed-ul din Roon, dar putand sa-l aplic imediat din telecomanda sau dintr-un buton de pe el, mi-a facut experienta mult mai simpla.

Spuneam ca il prefer cu propria amplificare deoarece nu s-a inteles cu NuPrime HPA-9, pierzand din spatialitate cu el, iar Aune B1s a facut exact acelasi lucru.

Amplificatorul propriu este foarte bun, avand multa putere alimentandu-mi HD800 la un nivel asurzitor. Fiind de clasa A, sunetul are mai multe detalii si spatialitatea este mai mare. Are un dezavantaj totusi, la nivele foarte mari de volum, se aud distorsiuni in zona frecventelor joase. Acest lucru nu l-am intalnit decat la amplificatoare ieftine si sunt un pic dezamagit de acest lucru.

Concluzii

Hugo 2 este un combo dac amp ce imi place foarte mult. Mai ales pentru ascultat la casti direct din el si mai putin combinat cu alte componente. Se afla intradevar in topul celor mai bune in zona asta de pret indiferent de uz. Daca pe langa sunet adaugi faptul ca este relativ portabil, are bluetooth, o multitudine de intrari si iesiri si o constructie buna atunci vorbim probabil de cel mai bun sistem portabil. Insa, la acest pret exista solutii desktop care sunt peste Hugo 2. NuPrime DAC-10H este unul dintre ele. Stau si ma intreb totusi daca merita 9500 de lei doar pentru portabilitate, din moment ce exista alte solutii pentru birou la aceeasi bani. Asta decideti voi in functie de nevoile voastre.

Audeze Mobius

Audeze Mobius

NuPrime DAC-10H

NuPrime DAC-10H