AURALiC Aries Mini

AURALiC Aries Mini

Acest exemplar este proprietate personala si a fost cumparat de la AVMall.

Auralic Aries Mini este un streamer de proportii mici dar acest lucru nu inseamna ca ofera un compromis cand vine vorba de sunet. Merita cei 2290 de lei? Sa vedem.

Flexibilitatea in lumea HiFi este scumpa dar Aries Mini distruge orice conceptie despre limitari in pachete mici. Aries Mini este un streamer wireless si ethernet ce se conecteaza la un sistem audio existent. Ofera iesiri digitale si analogice pentru a conecta un DAC extern sau pentru a conecta streamer-ul la un amplificator (USB, coaxial, optic, RCA). 

Aries Mini reda muzica de rezolutie inalta rapid si wireless la aproape toate sample rate-urile, inclusiv DSD256. Foloseste tehnologia proprietara Auralic numita Tesla ce are in spate un procesor ARM Coretex A9 cu 4 nuclee. Poate reda fisiere cu extensiile: AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV, WMA si MQA.

Pentru a putea reda muzica cu Aries Mini este necasar adaugarea unei biblioteci de muzica (Lightning Server). Acest lucru se face folosind una din urmatoarele optiuni: NAS existent prin uPnP/DLNA, Minimserver, Twonky, Asset UPnP, JRiver sau orice software compatibil cu DLNA/uPnP. Exista integrare cu TIDAL, Qobuz si Spotify Connect, se pot asculta posturi radio online si se poate transmite muzica catre streamer folosind bluetooth, AirPlay si Songcast. Pe langa toate acestea se pot atasa un hard disk in 2 moduri care se exclud reciproc, din pacate: un hard disk intern in format 2,5'' si un hard disk extern prin portul USB dedicat. De mentionat este faptul ca Aries Mini se configureaza si controleaza cu o aplicatie dedicata numita Lightning DS care e disponibila doar pe iOS. La momentul actual nu stiu daca Auralic lucreaza la o versiune a aplicatiei pentru Android.


Pro

  • Calitatea sunetului

  • Calitatea constructiei

  • Flexibilitate de neegalat in categoria aceasta de pret (2290 lei)

  • Aplicatie buna

  • Configurare usoara

  • Roon Ready

Contra

  • Aplicatia are nevoie de un nou design si functii de sortare avansate

  • Nu se pot folosi mai multe surse de muzica in acelasi timp


Specificatii

Tip: Streamer UPnP/DLNA.
Intrari: Ethernet, WiFi 802.11b/g/n/ac Tri-Band, USB pentru hard disk extern, RoonReady, AirPlay si Bluetooth.
Iesiri: USB (pentru atasarea unui DAC extern), coaxial, optic si RCA.
Sampling Rate (DAC intern, ES9018K2M High-End Sabre): PCM: de la 44.1KHz la 384KHz in 32 de biti. DSD: DSD64, DSD128, DSD256.
Dimensiuni: 13.5cm x 13.5cm x 2.8cm
Greutate: 0.5kgConfigurarea este destul de simpla si consta in instalarea aplicatiei Lightning DS din AppStore si conectarea la reteaua WiFi pe care streamer-ul o emite. Odata conectat la reteaua WiFi se urmareste ghidul care implica selectarea modului de conectare (WiFi sau Ethernet) si conectarea intrarilor si iesirilor. Eu am ales sa actualizez firware-ul la versiunea beta care permite ca streamer-ul sa fie RoonReady. Acest lucru inseamna ca Roon il poate folosi drept zona (end point) si poate transmite date bit perfect prin reteaua aleasa. La server-ul care ruleaza Roon am atasate hard disk-urile care tin muzica asa ca i-am cerut streamer-ului sa se uite dupa muzica mea din retea. Dupa ce a scanat o perioada (5 minute), a creat biblioteca de muzica ce acum e disponibila de ascultat folosind aplicatia Lightning DS. Nu folosesc aplicatia Lightning DS pentru controlul muzicii deoarece folosesc Roon pe orice device pentru a trimite muzica catre streamer dar aplicatia e folositoare pentru cei care nu folosesc Roon.

Butoanele din fata streamer-ului pot fi configurate in ghidul de configurare mentionat mai sus si pot avea urmatoarele functii: crestere volum, scadere volum, pauza, piesa precedenta, urmatoarea piesa. 

Constructia este una solida, dintr-un plastic mat de calitate. Cel mai probabil s-a folosit plastic pentru a ajuta la receptia semnalului WiFi. Unitatea este mica si ar fi aratat tare urat cu antene WiFi iesind din spate. Fara aceste antene poate sta elegant langa celelalte echipamente sau poate fi ascuns mai usor.

Aplicatia Lightning DS

Dupa cum se vede din pozele de mai sus, se pot folosi mai multe moduri de filtrare a bibliotecii muzicale: dupa albume, artisti, compozitori, gen, data lansarii, data ultimii modificari, data de import, sample rate, tip fisier si toate piesele. Albumele pot fi listate sub forma de lista sau cover. Lipseste cu desavarsire sortarea albumelor dupa artistul albumului (intai artist si apoi numele albumului) sau dupa artist si anul lansarii albumului. Aceste doua sortari iti listeaza albumele intai dupa numele artistului, grupand albumele in functie de nume sau an. Aceste doua optiuni sunt preferatele mele si fara ele nu pot folosi o aplicatie de management a muzicii. Aplicatia in sine e usor de folosit dar nu este cea mai frumoasa, nerespectand ghidul de design Apple pe alocuri. Mi-ar placea sa fie actualizata folosind ghidul de design pentru iOS11. Nimic de pe piata nu se poate compara cu Roon in ceea ce priveste prezentarea muzicii (metadate) si a posibilitatilor de sortare/filtrare. Auralic si ceilalti competitori (Bluesound, Yamaha, Cambridge Audio, etc) sunt la ani distanta in ceea ce priveste software-ul de control.

Lightning Server

Server-ul Lightning este software-ul din streamer ce indexeaza muzica si creeaza biblioteca muzicala. Are un rol important deoarece nu necesita alt server uPnP/DLNA, care poate fi foarte incet, in special cu biblioteci foarte mari. Odata scanata muzica, orice scanare viitoare dureaza foarte putin, salvand astfel foarte mult timp. De mentionat este faptul ca nu se pot folosi mai multe surse pentru biblioteca server-ului Lightning. Sursa poate fi un hard disk intern, un hard disk extern sau un dosar de pe un hard disk din retea. Ar fi grozav sa pot combina mai multe surse, dar momentan nu este o optiune.

Sunetul DAC-ului intern

Odata adaugat in sistemul meu, a fost o placere sa-l ascult. Am folosit exclusiv iesirea RCA pentru a-l conecta la un amplificator de casti si unul de boxe. Sunetul este neutru. Nu am observat nicio colorizare, ceea ce mi-a placut foarte mult pentru ca in sistemul in care l-am introdus vreau sa ma bazez mai mult pe amplificator pentru sunet. Asadar sunt multumit cu ce ofera Auralic in acest pachet compact.

Concluzie

Pana sa aud de Auralic am fost dezamagit de ce era pe piata in categoria aceasta de pret. Singurul streamer ce se incadreaza aici este Bluesound Node 2, dar acesta nu este nici Roon Ready nici capabil sa redea DSD. Recunosc ca principalul motiv pentru care l-am cumparat a fost pentru compatibilitatea cu Roon. Si functioneaza absolut impecabil cu Roon. Fie ca e folosit pe WiFi sau Ethernet, nu exista intreruperi sau o scadere a calitatii audio. Mi-a placut atat de mult incat am cumparat un al doilea exemplar. Acum sistemul din dormitor (casti) si sistemul din sufragerie (boxe) au ca sursa Aries Mini si Roon. Considerand multitudinea de optiuni pentru adaugarea de muzica, multitudinea de iesiri, multitudinea de integrari cu servicii terte, un DAC bun, un procesor bun si dimeniunile extrem de mici, Aries Mini este cel mai bun streamer in acesti bani. Nu incape loc de discutie.

iFi xDSD

iFi xDSD

Audeze LCD2C

Audeze LCD2C