Audeze LCD2C

Audeze LCD2C

Acest exemplar este proprietate personala si a fost cumparat de la AVStore la pretul de 3799 de lei.

Intotdeauna am fost atras de castile Audeze, pentru design-ul lor industrial (fie in varianta cu lemn, fie in cea cu metal) si pentru bass-ul tipic castilor planar magnetice. Insa niciodata nu am putut justifica pretul si lipsa de confort de la toata seria LCD. Asta pana cand Audeze a decis sa schimbe toata linia LCD, schimband materialele din care sunt facute castile si driverele. Asadar, prima pereche de casti din noua linie LCD este LCD2C (Classics). Am asteptat cu nerabdare sosirea lor in Romania si cred ca am fost primul care le-a cumparat. Defapt nu cred, stiu sigur pentru ca nici bine nu a ajuns coletul din vama la cei de la AVStore si eu eram la magazin gata sa plec acasa cu o pereche. Dupa 1 ani de tatonari intre mine si Audeze, in sfarsit ne-am inteles. Mi-au oferit sunetul LCD2, confort mult sporit si pret mai mic. 

LCD2C sunt casti deschise, peste ureche si planar magnetice. LCD2C are aceeasi structura dubla de magneti si o diafragma ultra subtire ca LCD2 dar renunta la elementele Fazor si inelele din lemn, cel mai probabil pentru a reduce costul de productie.

Evolutia modelului este foarte evidenta simtindu-se in mana si pe cap.


Pro

 • Constructie solida

 • Posibil cel mai placut, puternic si curat bass

 • Facute pentru ascultare de placere, nu analitica

 • Exceleaza cu genuri de muzica populare

 • Plugin-ul reveal (separat sau integrat in Roon) schimba tonalitatea

 • Confortul mult imbunatatit

 • Cablu bun

 • Pad-uri din spuma cu memorie

Contra

 • Sunt un pic grele

 • Nu sunt facute pentru a asculta orice gen muzical

 • Medii care sacrifica importanta vocilor

 • Pentru unii inaltele ofera prea putin

 • Nu are accesorii


Constructie

LCD2C vine cu un cablu mult imbunatatit, impletit, mai usor si mai scurt, terminat cu o mufa jack 6.3 la un capat si la celalalt cu 2 conectori de tip mini XLR cu 4 pini care intra in casti. Desi sunt adeptul conectorilor clasici, jack 3.5, conectorii mini XLR stau foarte bine in casti pentru ca au un sistem de blocare si deblocare, astfel incat nu exista riscul iesirii accidentale a cablului.

Schimbarea materialelor (din lemn in metal) si a design-ului headband-ului le-au transformat complet, fiind mai usoare si mai confortabile. Materialele sunt excelente si castile par a fi construite ca un tanc. Le-am lovit de perete, de standul de casti si niciodata nu s-au zgariat. Vopseaua si materialele au ramas intacte, lucru pe care nu-l pot spune despre casti mai scumpe (ma uit la tine HD800).

O parte din confortul sporit este dat si de noile pad-uri cu spuma cu memorie. Sunt incredibil de moi si placute la atingere. Au un singur dezavantaj: odata ce sunt pe cap, daca se apasa pe cupe, se schimba sunetul si dureaza 1-2 secunde pana cand pad-urile revin la pozitia initiala astfel incat sa revina si sunetul.

Ele nu vin cu niciun accesoriu si cutia este banala, din carton alb ce are inauntru un material de spuma pentru protectie. Pentru 3799 de lei se putea include o carcasa de transport.

Sunet

Bass

Este unul dintre cele mai placute si puternice din tot ce am ascultat pana acum. Ar putea fi considerat chiar referinta. Frecventele joase sunt neutre, in schimb, impactul bass-ului este fenomenal. Pornirea functiei XBass de pe iFi Micro iDSD face ca aceste casti sa tremure pe cap. Nu exista distorsiuni la aceste frecvente nici dupa egalizari mai exagerate. Acest lucru le fac fantastice pentru genuri muzicale precum hip-hop, edm si rock.

Medii

Cum am ascultat o piesa cu voce cum m-a lovit faptul ca zona aceea a mediilor e mai putin pronuntata, asa ca vocile joaca un rol secundar. Acest lucru face ca celelalte medii sa para pe alocuri mai prezente de cat ar trebui sa fie, transformand castile in unele putin calde.

Inaltele

Daca mediile sunt mai putin pronuntate, inaltele sunt si mai mult (sunetul Audeze, asa cum e cunoscut). Da, asa cum probabil ati auzit si de la altii, castile sunt "dark". Insa, situatia nu e asa grava ca la variantele vechi de LCD2. Chiar daca exista o imbunatatire, trebuie sa-ti placa acest lucru. Sunt casti ideale pentru cei cu sensibilitate ridicata la inalte. Nu spun ca nu exista inalte, spun doar ca sunt facute sa fie usor de ascultat. Cinele sunt un pic cam agresive pe alocuri, mai ales in piese in care sunt masterizate astfel incat sa fie mai evidente. 

Soundstage si separarea instrumentelor

Soundstage-ul este mediu, nu foarte mare dar nici foarte mic. Este tocmai potrivit. Pozitionarea instrumentelor in acest soundstange lasa de dorit. Pe HD800 pot spune exact unde se afla un instrument intr-o inregistrare binaurala (pozitionare 3D), dar pe LCD2C totul e redus la stanga-dreapta si exterm de putin inainte-inapoi. Chiar si pe piese mai complexe, cu multe straturi, LCD2C nu a avut probleme in a reda toate instrumentele.

Altele

Desi specificatiile mentioneaza o impedanta de 70 de ohmi si sunt relativ usor de alimentat, mi se pare ca stralucesc atunci cand le alimentezi serios. In testare, nivelul volumului amplificatorului a fost aproape identic cu nivelul setat atunci cand ascultam la HD800 (care are o impedanta de 300 de ohmi).

Concluzii

LCD2C este incercarea celor de la Audeze sa aduca performanta vechilor LCD2 intr-un produs sub 1000 de euro. Desi sunt putin calde, aceste casti ofera o experienta linistita de ascultare iar confortul imbunatatit iti permite sa asculti ore intregi fara probleme. Daca preferi genuri muzicale moderne precum hip-hop si edm, aceste casti sunt ideale (si din cauza faptului ca raspund excelent la egalizare). Cautarea unor casti complementare pentru HD800 a luat sfarsit odata cu achizitia LCD2C.

 

 

AURALiC Aries Mini

AURALiC Aries Mini

Amplificator de casti AUNE X7S (Clasa A)

Amplificator de casti AUNE X7S (Clasa A)