Audeze iSine 20 (Actualizat)

Audeze iSine 20 (Actualizat)

Cand am vazut prima data aceste casti m-am intrebat ce naiba sunt si de ce ai vrea sa porti asa ceva in urechi? Credeam ca arata ridicol. Si inca mai cred asta. Dar sunt dispus sa trec peste acest aspect pentru ca in rest sunt niste casti fenomenale. Si ar trebui sa lamuresc un aspect inainte de a continua. Nu sunt in ear monitors, pentru ca nu izoleaza complet. Sunt primele casti in ureche deschise din lume (impreuna cu fratele mai mic iSine 10). Cei de la Audeze le-au creat pentru ca au putut, pentru ca au avut expertiza necesara si pentru ca au gasit o nisa: tehnofilii. Conform spuselor lor, aceste casti se vand mai bine decat estimarile lor.

ADZ_iSINE20_Section_Tech.jpg

Constructia

Ele au o forma hexagonala si inmagazineaza un driver planar magnetic care foloseste magnetii Fluxor a celor de la Audeze. Vin intr-o singura culoare, un bronz elegant si sunt facute din plastic, desi la prima vedere ai spune ca sunt facute din metal. Pe interior, in jurul canalului care intra in ureche, se afla un spatiu rotund pentru prinderea sistemelor de pozitionare in ureche sau peste ureche.

Din testele mele a reiesit ca sistemul de prindere dupa ureche e mai bun decat cel in ureche. Aceste bucati din plastic flexibil se prind de casti si apoi se dau dupa ureche. Mi-a luat o saptamana sa le gasesc pozitia potrivita si sa ma obisnuiesc cu ele. Asta pentru ca acest sistem de prindere afecteaza confortul. Am avut zile cand am simtit durere pe urechi dupa sesiuni lungi de purtare. Dar in timp urechile s-au adaptat si acum nu mai am probleme.

iSine 20 vine in 2 versiuni. Cea pe care o am eu cu cablu normal de casti si cea cu cablu Cipher pentru dispozitive cu iOS (iPhone, iPad). Acest ultim cablu are avantajul ca se foloseste de un mic amplificator si are un DSP inglobat. Asta inseamna ca, folosind aplicatia de la Audeze, poti stoca un preset de egalizare (10 benzi) in memoria cablului si se va aplica indiferent de ce dispozitiv folosesti (folositor cand iti schimbi telefonul sau cand treci de pe iPhone pe iPad si invers). Din pacate in Romania nu se poate cumpara cu cablul Cipher deoarece nu este importata aceasta varianta. Si mai rau este ca aceste casti au nevoie de egalizare pentru a straluci. Despre cum am rezolvat eu aceasta prolema si ce solutie noua am in plan puteti citi mai jos.

Sunetul

Audeze_iSine20_Graph_FRPassive.jpg

Pe scurt, in varianta cu cablu normal ele nu m-au impresionat imediat, aceste casti fiind destul de neutre. Cu mici observatii insa. Datorita faptului ca frecventele inalte sunt reduse considerabil in zona 2-8 KHz ele pot suna un pic lipsite de viata. Dar chiar si asa inaltele sunt foarte curate. Bassul este si el putin prezent dar de o calitate foarte buna. Iar mediile sunt mai prezente decat celelalte (caracteristica a castilor planar magnetic). Faptul ca sunt deschise ofera un sound stage ce nu poate fi gasit pe alte casti in ureche. Defapt asta a fost motivul principal pentru care le-am ales cand le comparam cu Sennheiser IE80, IE800 si Fiio F9. Aceste casti au fiecare problemele lor in redarea anumitor frecvente. Doar iSine-ul a trecut testul cu bine. Pe anumite piese de la Daft Punk, Fiio F9 a avut probleme cu frecventele joase iar Sennheiser-ele nu au produs aceeasi cantitate de bass ca iSine 20. Si aici pot mentiona solutia mea pentru egalizare. Eu folosesc cu ele un Fiio E17K care are egalizator hardware si cu el iSine 20 pur si simplu stralucesc. Le ofera un bass si inalte excelente, mediile fiind bune oricum. Niciun egalizator software (pe iOS sau Android) nu a facut ce face Fiio E17K pentru aceste casti. Insa, am momente cand nu vreau sa iau cu mine amplificatorul asa ca am comandat un cablu Cipher de la Audeze si cand ajunge voi actualiza articolul.

iSINE10_Craftsmanship.jpg

Concluzie

Nu pot decat sa recomand aceste casti pentru fanii castilor deschise. Nu ma vad alegand alte casti cand sunt in miscare. Le recomanda calitatea constructiei, accesoriile cu care vin, ambalajul si nu in ultimul rand experienta sonica (cu egalizare!). Pacat ca nu le putem cumpara cu cablul Cipher (care costa 99 de dolari plus transport, cumparat direct de la Audeze). Le gasiti la AVStore pentru auditie si achizitie.

iSINE20_Pkg.jpg

ACTUALIZARE

Dupa 2 saptamani de la plasarea comenzii a ajuns si cablul Cipher. In ceea ce priveste comanda, trebuie sa mentionez ca se face pe baza seriei numerice a castilor, demonstrand astfel ca cel care face comanda chiar le detine (nu mai vand cablul oricui). Transportul se face prin FedEx si platesc ei taxa vamala si apoi se plateste suma respectiva la livrare.

Pentru a folosi cablul Cipher la capacitatea lui maxima trebuie instalata aplicatia Audeze HQ. Aplicatia permite stocarea a doua egalizari personalizate si actualizarea firmware-ului, daca e necesar. Egalizatorul are 10 benzi (acceptabil dar se putea si mai multe) si functioneaza foarte bine, pastrand setarile in memoria cablului (care are un dac si amplificator incorporat). Astfel, poti folosi cablul cu orice device iOS si iti pastrezi setarile de egalizare. 

Ce face cablul Cipher?

Corecteaza tonalitatea! In prima parte a recenziei va ziceam ca foloseam un egalizator hardware pentru a corecta tonalitatea dar acum nu mai e nevoie. In primul rand, doar cu cablul, fara sa li se aplice nicio egalizare, castile suna mult mai bine. Bassul e mult mai prezent, desi in continuare prea putin evidentiat pentru gusturile mele. Mediile insa sunt evidentiate cam mult. Aici intervine egaliatorul din aplicatie, corectand totul intre 500Hz si 3000Hz (-2db). Inaltele sunt si ele putin evidentiate (nu sunt neutre) dar in niciun caz nu sunt deranjante. 

Audeze_iSine20_Cipher.jpg

Adaugare la concluzie

Daca esti utilizator de dispozitive cu iOS iti recomand cablul. Vei scapa de un amplificator portabil si castile vor straluci. In continuare sustin ca pentru fanii castilor deschise care vor ceva portabil, aceste casti sunt solutia.

FiiO F9 (cu cablu balansat)

FiiO F9 (cu cablu balansat)

Sennheiser HD 800

Sennheiser HD 800